reklama

Knírek u žen neznamená vášeň. Hlásí nemoc a neplodnost

Ochlupení a nadváha: Překvapivé znaky neplodnosti.

Foto: Isifa/Thinkstock

Knírek či jiné ochlupení na těle, kde ženám obvykle chloupky nerostou, není jen estetický problém. Bývá to často jen první viditelná známka, že v těle není něco v pořádku.

Příznaky se mohou lišit a objevovat v různé intenzitě. K nejčastějším patří nepravidelná menstruace, provázená akné. Obvykle jde o malé cysty na vaječnících, které komplikují otěhotnění a způsobují celou řadu dalších nepříjemných problémů. Bolest mezi nimi obvykle nebývá, takže je ženy často přehlížejí.  

Poznáváte příznaky?

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) však trápí 5 až 10 % žen a často vede k neplodnosti. Jedná se v podstatě o vrozenou poruchu vaječníků, kdy probíhají cykly bez ovulace. Jeho původ stále není jasný. Může se týkat i vás?

Doporučujeme: Téma: Problémy s početím

U zdravé ženy jsou uložena nezralá vajíčka ve vaječnících v malých měchýřcích (2-3 mm) zvaných folikuly. "Každý měsíc jeden folikul vyroste, vajíčko v něm dozraje, a když folikul praskne, tedy při ovulaci, uvolní se z něj zralé vajíčko. Z prasklého folikulu se vytvoří tzv. žluté tělísko, které začne produkovat progesteron," vysvětluje MUDr. Jan Štelcl, primář Institutu reprodukční medicíny Unica.

Kdy se z vajíčka stane cysta?

Hormon pak přemění děložní sliznici v kyprou peřinu, schopnou přijmout oplozené vajíčko, a žena může otěhotnět. Když k otěhotnění nedojde, žluté tělísko zanikne, ukončí se tvorba progesteronu a žena dostane menstruaci.

Pokud však žena trpí PCOS, folikuly ve vaječníku nedorůstají. Pouze jich přibývá, ale vajíčka v nich nedozrávají, a proto nedochází k ovulaci. Někdy vyroste folikul až do velikosti 4 až 5 cm, pak se nazývá cystou. "Menstruační cyklus je nepravidelný a stejně tak je nepravidelná i ovulace. A pokud nedojde k ovulaci, nemá žena šanci na otěhotnění," doplňuje doktor Štelcl a dodává, že s věkem se problém zhoršuje.

Čím je žena s PCOS starší, tím více má anovulačních cyklů. Tyto ženy mají také vyšší sklony k obezitě a vyšší riziko, že onemocní cukrovkou, rakovinou endometria nebo některou z nemocí oběhového systému.

Překvapivá léčba

"První pomoc" na tuto nemoc je dost nečekaná: Zhubnout! Pokud shodíte byť jen 5 až 10 % své hmotnosti, můžete opět začít ovulovat. Může vám tím také poklesnout hladina mužských hormonů, které tělo v případě PCOS "omylem" produkuje místo ženských. 

To dokáže zablokovat antikoncepce. Když zmizí i nadbytek mužského hormonu, ženám se zlepšuje pleť a nemastí se jim tolik vlasy a mají pravidelný cyklus. Proto se hormonální pilulky používají v tomto případě jako léčba, nicméně početí neumožní.

Jestliže však chce žena otěhotnět, může lékař krátkodobě podpořit ovulaci speciálními léky. Vaječníky se nastimulují injekcemi, čímž se získají zralá vajíčka. "Dříve u těchto pacientek hrozilo riziko hyperstimulačního syndromu. Současná reprodukční medicína s propracovanými stimulačními protokoly však již umí těmto ženám bezpečně pomoci. U nás v Unice ročně pomůžeme stovkám pacientek s PCOS a výskyt hyperstimulačního syndromu je nulový," dodává MUDr. Jan Štelcl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 věcí, co ovlivní umělé oplodnění

Sport Čechům moc neříká. "Pohnou se" i jednou za měsíc

Jak být plodnou Superženou: Když mozek zruší blok

  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama