reklama

Jak se bránit samotě, než vás "sežere"?

Nebuďte sami, dřív umřete.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nikoliv Vánoce, ale první týdny v lednu bývají nejhorší pro ty, co se cítí sami. Svědčí o tom pravidelný nárůst počtu sebevražd a nával v čekárnách u psychiatrů.

Každý se občas cítí sám. Sami se můžeme cítit po rozchodu, smrti blízkého člověka, po přestěhování nebo v nové práci. To je normální lidská reakce, která pomine.

Poškozuje mozek

Po čase si uvědomíme, že to byl jen pocit z konkrétní pochmurné situace. Existují však lidé, kteří tak žijí neustále. A nezáleží na tom, jestli jste opravdu single, nebo zda se jen cítíte osamělí i ve společnosti ostatních. Odborníci v poslední době stále častěji mluví o epidemii samoty. Kdo tak žije pořád, shledá následky na psychickém i fyzickém zdraví.

Doporučujeme: Samota je nakažlivá jako chřipka a trpí jí hlavně ženy

Studie doktorky Naomi Eisenbergové prokázala, že být vyřazen ze skupiny, což způsobuje pád na sociální úrovni a tím vyvolává pocit osamělosti, má za následek psychickou aktivitu, kterou mozek vyhodnotí jako bolest.

Z evolučního hlediska to dává smysl. Naši prehistoričtí předkové byli na spojení se skupinou závislí nejen kvůli potřebě vztahů, ale doslova kvůli přežití. Samota znamenala téměř jistou smrt. Blízkost kmene představovala přístup k přístřeší, jídlu a ochraně. Oddělení od skupiny naopak přenášelo hrozbu, nebezpečí.

Pořád ve stresu

I dnes náš organismus na osamění reaguje tím, že vysílá signál ohrožení a dokonce přímo bolesti. Chroničtí samotáři mají vysokou hladinu stresového hormonu kortizolu. Nejvyšší bývá už po ránu, kdy přispívá společně s dalšími fyziologickými pochody k zvýšení rizika infarktu a mrtvice.

Nesnižuje se ale ani večer. Lidé, kteří se cítí sami, tak mají mělký spánek a často se v noci budí. Podle dalšího výzkumu amerických lékařů je ten, kdo je osamocený, ohrožen na zdraví stejně, jako by vykouřil denně 15 cigaret.

Další dvě studie z roku 2012 prokázaly, že pokud žijete sami, nebo aspoň trpíte tímto pocitem, zvyšuje se vám riziko předčasného úmrtí.

V první z nich se u skupiny 45 tisíc lidí jistilo, že významně vzrostla pravděpodobnost selhání srdce, infarktu či jiných kardiovaskulárních onemocnění. U těch, kdo žili obklopení rodinami a přáteli, se toto riziko naopak snižovalo! Druhý výzkum zase zjistil, že u osamělých lidí nad 60 let se během šesti sledovaných let zvýšila pravděpodobnost předčasné smrti o celých 45 %!

Deprese a sebevraždy

Odborníci tak věří, že osamělost - ať už skutečná nebo jen pocit - má na zdraví závažnější vliv také než obezita nebo chudoba. Týká se to sice především starších lidí, ale problémy mají i mladší ve věku mezi 18 a 34 lety. Z různých  průzkumů vyplynulo, že většinou pociťují samotu, bojí se jí a propadají depresím. Odborníci přitom tvrdí, že sociální sítě mohou být lékem - ale zároveň problém způsobují. Pokud mezilidský kontakt nahrazují (a ne jen doplňují), stávají se nebezpečné. Prokázána je souvislost s depresemi i sebevraždami.  

Muži páchají sebevraždy třikrát častěji než ženy. Bývají vnitřně daleko zranitelnější, než jsou ochotni si připustit. Obvykle mají víc komunikačních bloků, větší problém jim dělá svěřit se do péče odborníka. Ženy jsou otevřenější a schopnější se svěřit se svými problémy. 

Co můžete udělat proti samotě?

  • Zaktivizujte se - hledejte nové zájmy. Možná objevíte nového koníčka nebo nový okruh známých
  • Zakažte si černé myšlenky - nemyslete na to, jak jste sami. Třeba je to jen pouhý pocit - stačí se porozhlédnout kolem sebe. Ozvěte se lidem, které jste už dlouho neviděli. A naučte se naslouchat!
  • Udělejte něco užitečného pro sebe nebo pro své okolí, co vás potěší
  • Nevycházíte s rodinou? Dejte jim novou šanci, nikdo vám nebude už nikdy tak blízký, jako oni
  • Neberte samotu jen jako zlo. Tyto chvíle vám mohou umožnit věnovat se sami sobě, dělat to, co byste jinak nemohli. A zamakejte na sobě, i když jste si třeba nedali žádné novoroční předsevzetí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 zvyků, které nejvíc škodí duševnímu zdraví

10 rad, jak nebláznit z práce a být v pohodě celý rok

Potraviny: Konec tajností. Budou ještě dražší?

  

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama