reklama

Svítí na vás v noci světlo? Čeká vás deprese

Posviťte si na svícení, ať vám neškodí.

Foto: Isifa/Thinkstock

V ulicích ještě poblikává sváteční výzdoba, a přidává se k tisícům dalších zdrojů venkovního osvětlení. Hezké? Možná, ale taky nebezpečné.

Přebytek světla a absence tmy má podle odborníků na obyvatele měst stále více negativních dopadů. Mezi následky světelného znečištění patří nejen nekvalitní spánek, ale i vážné zdravotní problémy. Světelný smog totiž může odstartovat psychická onemocnění a zvýšit riziko vzniku civilizačních chorob, jako jsou rakovina prsu a kardiovaskulární onemocnění.

Polovině Čechů vadí

Podle studie německých vědců stoupá ve světě míra světelného znečištění každým rokem zhruba o 6 %. Na vině je především rozšiřování systémů veřejného osvětlení, které svítí moc silně a špatným směrem.

"Typickým příkladem špatné praxe jsou lampy namontované se sklonem nebo ty, které mají vespod vypouklý kryt. Nevhodné kryty totiž odráží a rozptylují světlo vodorovně a šikmo nahoru, čímž nejen oslňují, ale také zhoršují noční viditelnost. Nové bílé svítící zdroje jsou v tomto ohledu ještě horší než dosavadní oranžové sodíkové výbojky," upozorňuje Dr. Jan Hollan, který se světelnému znečištění dlouhodobě vědecky věnuje na Masarykově univerzitě v Brně.

Doporučujeme: Světlo na konci tunelu: Proč nás tma táhne dolů

Situaci zhoršují i osvětlené a silně zářící reklamní plochy, jako jsou například city lighty a billboardy. Světelný smog vydatně přiživuje i osvětlení památek, které bývá absurdně silné a míří nejen na budovy, ale i kolem nich a nad ně. Lze jej přitom eliminovat správným výběrem designu venkovního osvětlení a druhu svítidel nebo regulací reklamy.

Z marketingového výzkumu pro Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity navíc vyplývá, že nadbytek a intenzita venkovního osvětlení alespoň občas vadí 45 % Čechů. Téměř polovině lidí pak umělé osvětlení svítí do místnosti, kde uléhají ke spánku.

Nekvalitní spánek zvyšuje riziko chorob

Absence tmavé noční oblohy se přitom může vážně podepsat na lidském zdraví. Tma je totiž důležitá pro produkci hormonu melatoninu, který uspává lidský organismus a umožňuje mu regenerovat. Při spánku v nedostatečně zatemněných místnostech se produkce melatoninu snižuje, a délka i hloubka odpočinku výrazně klesá.

 Po krátkodobém nekvalitním spánku se lidé hůře koncentrují, pokud však problémy trvají déle, mohou vyústit v deprese a další psychogenní onemocnění. "Správná produkce melatoninu ovlivňuje i jiné části našeho hormonálního systému. Spánek za světla či nedostatek spánku tak vede ke zvýšení rizika rakoviny prsu, kardiovaskulárních chorob a obezity," varuje Michal Bittner z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí - Recetox Masarykovy univerzity.

Pomoz si sám

Městské samosprávy zatím přichází s koncepčním řešením světelného šumu jen velmi pomalu. Ochranu spánkového režimu a přirozeného biologického rytmu tak musí vzít občané do vlastních rukou a světlu se bránit úpravou interiéru  svého obydlí.

Lidé, kteří nemohou vlivem světla z venku spát, nejčastěji instalují žaluzie nebo rolety. To má však také háček - a ne malý. "Téměř 20 % Čechů vadí, že kvůli nucenému zatemnění přichází o přirozené ranní světlo. Pozvolné rozednění má přitom zásadní vliv na správné nastartování organismu a nabuzení mozkové aktivity," upřesňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou a distribucí stínicí techniky.  

Stále častěji přitom volí zatemňovací systémy s automatickými spínacími hodinami, které simulují průběh dne a propouští světlo na základě intenzity slunečního svitu venku. „V poslední době registrujeme, že v zimě stoupá poptávka po instalaci žaluzií a rolet do nemovitostí ve městech nad 10 tisíc obyvatel," doplnil Valenta. Právě v zimě je totiž lidské tělo biologicky nastaveno na mnohem delší spánek, než v létě, a proto lidé důsledky nedostatku tmy vnímají intenzivněji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Spěte méně, jinak si uškodíte. Důvody vás překvapí!

10 rad, jak nebláznit z práce a být v pohodě celý rok

Potraviny: Konec tajností. Budou ještě dražší?

  

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama