reklama

Menstruace jen "jako": Zbaví bolesti a nepravidelnosti

Chcete mít příjemnější menstruaci?

Foto: Isifa/Thinkstock

Příliš silná, bolestivá či prodloužená menstruace, špinění v mezidobí, případně nepravidelné krvácení - to jsou časté stesky v ordinacích gynekologů. Co pomůže?

Mezi všemi stížnostmi na menstruaci převažuje bolestivost a nepravidelnost, u starších žen pak problémy se zkráceným nebo naopak prodlouženým cyklem.

Hormony, které pomáhají

"Potíže spojené s menstruací mnohdy plynou ze špatné funkce vaječníků, což je spojené s poruchou dozrávání vajíček," vysvětluje MUDr. Pavel Kolář, soukromý gynekolog z polikliniky ve Slaném. Ve vaječnících buď bývá přímo narušena produkce hormonů, které menstruační cyklus řídí, nebo problém vzniká kvůli poruše v nadřazených centrech v centrálním nervovém systému.

Doporučujeme: Antikoncepce: Na co se ptát lékaře hned napoprvé

Kapitolu samu pro sebe pak představuje premenstruační syndrom, tedy jakási množina nepříjemných příznaků - fyzických i psychických -  jež provázejí dny před příchodem menstruace. Jak PMS, tak všechny výše zmíněné potíže může leckdy vyřešit užívání dobře zvolené hormonální antikoncepce.

Než začnete křičet, jak je antikoncepce nepřirozená, protože dodává do těla cizí látky: je třeba říci, že na tomto principu ale přece fungují všechny léky. A v tomto případě mají pilulky vyloženě léčivé účinky.  

Menstruace "jenom jako"

Přirozený menstruační cyklus je řízený hormony, jež produkují vaječníky. A tvorbu těchto hormonů zase prostřednictvím takzvané zpětné vazby regulují hormony, uvolňované z centrální nervové soustavy, přesněji z podvěsku mozkového. "Když žena začne užívat kombinovanou hormonální antikoncepci, zpětná vazba se zablokuje. Nedozrávají vajíčka, což je princip hormonální antikoncepce, a vaječníky neprodukují své vlastní hormony," říká doktor Kolář.

Růst a následné pravidelné uvolňování sliznice dělohy tedy není klasickou menstruací, ale "pseudomenstruací". Je zcela podřízeno hormonům, dodávaným zvenčí ve formě antikoncepce. To typicky vede k takzvané atrofizaci děložní sliznice, což se následně u naprosté většiny uživatelek projeví ve zkrácení a zeslabení průběhu měsíčků. Navíc se odbourá bolest.

Nasazení hormonální antikoncepce tak pomáhá nejen při menstruačních problémech, vznikajících kvůli narušené produkci hormonů ve vaječnících. Bez bolestí se díky ní ocitají i ženy, jejichž potíže do té doby vznikaly kvůli organickému onemocnění, zejména kvůli endometrióze.

Konec hormonálních bouří

Při premenstruačním syndromu, který vzniká kvůli kolísání hormonálních hladin během cyklu, je pomoc hormonální antikoncepce doslova nenahraditelná. Pomoci mohou oba typy hormonální antikoncepce.

Pokud žena užívá kombinovanou antikoncepci, složenou z obou typů hormonů - gestagenů i estrogenů, kde v každé tabletě je tatáž dávka hormonů -  navodí to v těle jejich stabilní hladiny. Tím se zlepší nepříjemné stavy, které plynuly z periodických hormonálních změn.

"Pokud se týká čistě gestagenní antikoncepce, její užívání vede k tomu, že řada žen přestane menstruovat, a tedy ani nenastane PMS. Je to ale individuální, některé ženy s premenstruačním syndromem gestagenní antikoncepci nesnesou," dodává gynekolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Knírek u žen neznamená vášeň. Hlásí nemoc a neplodnost

Prášky na bolest: Kde je horní hranice a co místo nich?

Potraviny: Konec tajností. Budou ještě dražší?

  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama