reklama

Začněte den správně: Nasnídejte se!

"Snídej sám, obědvej s přítelem, večeři dej svému nepříteli," říká přísloví. Zda měli naši předkové pravdu, se dozvíte v šestidílné sérii videí.

Foto: vimcojim.cz

"Snídej sám, obědvej s přítelem, večeři dej svému nepříteli!" Je to pravda? Zjistíte to v šestidílné sérii videí s názvem "Jídlo během dne". Pod taktovkou garantů iniciativy Vím, co jím a piju Karolíny Hlavaté a Petra Havlíčka se každé úterý těšte na zdravou porci informací o nutričně vyváženém stravování. Začínáme snídaní!

Snídaně znamená zdravý start nového úspěšného dne. Nutriční poradci doporučují udělat si ráno čas a nevynechat ji. Přejídání nebo nucení do jídla ale prospěšné také není. "Snídaně by měla představovat přibližně 20 procent celkového denního příjmu," upozorňuje Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. Začít den bez snídaně vhodné není - po nočním hladovění tělo potřebuje doplnit zásoby energie a tekutin.

Bez snídaně budete přes den více jíst

Vynechání snídaně dožene každého odpoledne - v druhé polovině dne mívá větší hlad, více potom jí a má chuť na vysoce energetické potraviny. Hrozí mu tak vyšší riziko vzniku nadváhy. Narušena bývá i výkonnost a soustředění.

Snídající snáze dodržují doporučení týkající se denního vyváženého příjmu jednotlivých živin a vitamínů. A po dobré snídani přichází i lepší nálada – ovesné vločky, celozrnné pečivo i v banány obsahují aminokyseliny triptofan, ze kterých si lidské tělo vyrábí serotonin tzv. hormon dobré nálady.

Tipy na nutričně vyváženou snídani najdete na videu Vím, co jím a piju.

Správné složení snídaně:

  • Složené sacharidy
  • Bílkoviny
  • V menším poměru i tuky
  • Zdroj vlákniny, minerálních látek a vitamínů
  • Zdroj tekutin 0,3-0,5 l

Muži versus ženy

Snídat by se měl každý individuálně. Největší porci si mohou dopřát muži, ženám a dětem stačí méně. "Hlavní rozdíl spočívá v energetické hodnotě snídaně. U průměrné ženy s celkovým energetickým příjmem 8 400 kJ za den by měla snídaně poskytnout 1 680 -2 100 kJ, u muže o energetickém příjmu 10 400 kJ se rozmezí pohybuje mezi 2 080-2 600 kJ," doporučuje odborná garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Ženy mohou posnídat například 1-1,25 kusu pečiva nebo 60 g snídaňových cereálií, doplnit je dvěma vejci či 200 ml jogurtu a přidat vlákninu v podobě 100 g zeleniny nebo trochy ovoce. Z tuků se vyplatí upřednostnit ty rostlinné, celkové množství přidaného tuku by nemělo přesáhnout 10 g.

Snídaně u mužů by měla být bohatší především na sacharidy. "Mohou si proto dovolit 2 kusy pečiva. Vhodnější je ale kombinace 1 kusu pečiva a porce snídaňových cereálií. Porce bílkovin má být přibližně o třetinu větší než u žen," doplňuje dietoložka Hlavatá.

Z hlediska pestrosti je vhodné jednotlivé druhy snídaní střídat a pokusit se zajistit pestrost i v rámci jedné snídaně například kombinaci ovoce a zeleniny, sýra a jogurtu, pečiva a vloček.

Děti snídani často odmítají. Jak na ně?

Problémem u mnoha dětí je, že po ránu nemají chuť k jídlu a snídani odmítají. Nejmenší přitom potřebují doplnit především tekutiny a sacharidy. Děti, které pravidelně a dostatečně snídají, jsou ve škole nejen pozornější, klidnější a výkonnější, ale jsou do určité míry chráněny před obezitou.

Ideálně sestavená snídaně obsahuje sacharidy (přednostně komplexní, v menší míře cukry), bílkoviny, přiměřené množství tuku, zeleninu nebo ovoce a nápoj.

Tipy pro malé "nesnídače"

Kakao nejlépe s kouskem pečiva s máslem nebo rostlinným tukem. Děti mají rády křupavé jídlo, mnohdy proto zaujme lehce opečená topinka. Do školy lze přidat ředěný džus.

Bílý jogurt s medem nebo džemem. Pokud ho doplníte i přídavkem snídaňových cereálií s nižším obsahem cukrů a vyšším podílem vlákniny, získají skvělou snídani.

Volské oko, kousek bílého pečiva, sklenka džusu. Vhodnější je džus naředit převařenou teplou vodou v poměru džus:voda 2:1.

Porci zeleniny nebo ovoce lze nahradit ředěnými ovocnými, ovocno-zeleninovými, v ideálním případě zeleninovými šťávami. Čaj je vhodný vlažný, může být lehce slazený sirupem s vyšším podílem ovocné složky.

V úterý 27. ledna se můžete těšit na díl věnovaný svačinám. Následovat budou videa o obědech, večeřích, večerním zobáním a o jídle mimo domov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama