reklama

Jídla proti kráse: Po čem budeme vypadat starší?

Co nejíst a nepít, abychom nestárli zbytečně rychle: jídlo se podepisuje na pleti, zubech i buňkách v těle!

Foto: Isifa/Thinkstock

Po párty nebo oslavě se obvykle cítíme na 100 let, ale taky tak vypadáme. Nemůže za to ale jen kocovina a nevyspání. Viníkem jsou také jídla, která jsme do sebe nacpali.

Tyto potraviny ale fungují úplně stejně i bez večírku, zvlášť když jim holdujeme každý den. Pokud chceme zůstat mladí a vypadat svěže, na co si máme dát pozor a pokud možno v jídelníčku co nejvíc omezit nebo raději z něj rovnou vyškrtnout?

Sladkosti

Když sníte víc cukru, než vaše tělo stačí zpracovat, spustí se proces zvaný glykace. Přebytečné molekuly se navazují na proteiny a vznikají tak látky, jejichž odborná zkatka AGES v překladu přímo znamená "věky, stárnutí". Tyto látky totiž postupně ničí kolagen, který je základem pružnosti pokožky.

Alkohol

Zdravá játra znamenají zdravou pleť. Pokud fungují dobře, toxiny se vyloučí přiroznou cestou, ale pokud je toho na ně "moc", pak se v nich usazují. Výsledkem je akné, nezdravá zašedlá nebo nažloutlá barva kůže a rychlejší prohlubování vrásek
K tomu, jak mladě nebo staře vypadáme, přispívá i víno.

Doporučujeme: Sexy i v šedesáti? Modelka "v důchodu" radí, jak na to

Zatímco u červeného vidíme následky prakticky okamžitě, bílé je zákeřnější. Napadá sklovinu a vyvolává na zubech dlouhodobé změny. Nejhorší, co můžete udělat, je čistit chrup hned po vypití vína. Narušenou sklovinu byste si poškodili mechanicky ještě víc.

Slaná jídla

I když nedosolujete, spousta potravin má v sobě tolik soli, že i jedna porce přesahuje doporučený denní příjem. Jsou to samozřejmě uzeniny, solené ryby (ano, jinak zdravý losos), a většina konzervovaných jídel. Což bohužel platí i pro zeleninu ze sklenice nebo plechovky. Pokud jíte hodně soli, tělo zadržuje vodu a výsledkem je opuchlý vzhled. Třeba váčky pod očima přidají snadno pět let věku.

Káva a kofeinové nápoje

Že káva odvodňuje si uvědomíme brzy poté, co vypijeme jeden šálek a jdeme třikrát na malou. Dehydratace je skutečně nejrychlejší cesta, jak vypadat starší - doslova seschneme.  Přesně to se projeví i na naší kůži a také - opět - na barvě našich zubů. V lepší restauraci vám ke kávě automaticky přinesou skleničku vody na zapití - dělejte to tak i doma.

Maso

Opečená kůrčička obsahuje látky, které vedou k zánětlivým procesům v těle.  Ty pak opět ničí kolagen. Uzeniny mají spoustu soli a konzervačních látek, které tyto zánětlivé procesy vyvolávají také. Kromě ničení kolagenu navíc vysávají imunitní systém, takže stárneme rychleji. Koření taky stavu pleti zrovna neprospívá. Navíc  maso, obzvlášť červené, vede v těle ke vzniku volných radikálů. Ty ničí buňky a vedou k rychlejšímu stárnutí. Totéž provádějí ve vašem těle i nezdravé tuky,  Ty navíc způsobí, že pleť je náchylnější k poškození UV zářením, které je hlavním faktorem jejího stárnutí.

Limonády a energetické drinky

Sice vás nakopnou, takže máte chuť řádit jako děti, ale s vašimi zuby udělají pravý opak. Narušují jejich povrch, takže je zranitelnější vůči mikrobům, způsobujícím zubní kaz, i vůči mechanickému poškození.  Odborníci doporučují pít je brčkem, tak se tolik neusazují na zubech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 zlozvyků, kvůli kterým předčasně stárneme

Léky, které škodí. Vedlejší účinky běžných medikamentů

Dana měla shořet zaživa. Přežila a porazila i rakovinu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama