reklama

12 zlozvyků, které z vás postupně udělají blázna

Začíná to nevinně, často jde dokonce i o pozitivní činnost. Když to s ní začnete přehánět, skončí to psychickou poruchou.

Foto: Isifa/Thinkstock

Každý extrém škodí, a u psychiky to platí dvojnásob. To, co začíná jako neškodná libůstka nebo dokonce pozitivní chování, může skončit jako posedlost. A vy s ní v péči odborníka.

"Abnormalita se často může zrodit z původní normality. Většina psychických problémů, poruch a nemocí se rozvíjí z původně zdravého stavu," říká psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková. Z cesty zdravého rozumu vás mohou svést zdánlivě nevinné zvyky.

Pesimismus

Bojíte se radovat předem, "abyste to nezakřikli"? Nikomu nevěříte, protože všude je samý podvod a na všechny je dobré dát si pozor? Chodíte takovým zprávám naproti a vyhledáváte důkazy špatnosti? Vliv okolí bývá takřka toxický.

Doporučujeme: Největší důkaz lásky: Kdo (ne)sní uzené koleno?

Pokud v sobě udržujete neustálý pesimismus a na všem vidíte nějaké mouchy, můžete skončit jako naprostý negativista, který nenávidí okolí, straní se lidí a žije ve vlastním černě zbarveném světě. Tma vás prostě pohltí, přesně jako v Pánu prstenů.

Bordelářství

Pořádek je pro blbce, inteligent ovládá chaos, říká se často. Jenže to tak docela není. Nepořádek v prostředí, které vás obklopuje, se často přenese i do vaší psychiky. Dalším krokem je pak neschopnost zvládat každodenní  úkoly a vůbec životní povinnosti. "Objevuje se případně u osob s perfekcionistickými sklony, u nichž se rozvíjí nejčastěji z obavy, aby nevyhodily nebo neztratily něco důležitého," vysvětluje psychiatr Ivo Klár z Polikliniky Zelený pruh.

Posedlost úklidem

Uklizený byt je samozřejmě v pořádku, problémem je, když se z něj stane posedlost. Jakmile se uklízení a dávání věcí na svoje (=jediné správné!) místo stane rituálem, je zle. Takový člověk  uklízí nutkavě, protože jinak by prožíval obrovskou tenzi - úzkost a napětí - a nedokázal se soustředit na nic jiného. Tato tzv. myzofobie se vyznačuje také strachem z ohrožení špínou, bacily a infekcí a může se projevovat i nadměrnou očistou těla. Takový člověk si pořád myje ruce nebo má potřebu se neustále sprchovat, a dokud to neudělá, nemá klid.

Hromadění

Padesát párů bot, kterými se tak často chlubí různé hvězdy, zní skoro obdivuhodně. Připadalo by vám to ale stejně skvělé, kdyby se jednalo o padesátku hrnců. šedivých kravat nebo příklepových vrtaček? Často se rozvíjí ruku v ruce s chorobným nakupováním.

Náš tip: Svítí na vás v noci světlo? Čeká vás deprese

Rozhodně jde o rys nezdravé osobnosti, když se člověku doma hromadí věci, často nepotřebné a neupotřebitelné.  Klasikou jsou stohy novin a časopisů, které se nesmí vyhodit, protože jste je ještě nedočetli! V dalším stádiu  hromadič zanáší své obydlí  vším možným včetně odpadků pod heslem, že by se to někdy mohlo hodit. O nahromaděné věci se nestará, a vše včetně majitele chátrá. Zvlášť tragickou kapitolou je hromadění zvířat, o které nezvládá pečovat.

Být pořád on-line

Jste bez ustání v kontaktu se svými přáteli, zákazníky nebo kolegy z práce? Pozor, aby se z vás nestal štvanec, neustále nutkavě kontrolující displej či monitor. Neustále být na příjmu znamená zvyšovat hladinu stresu, jemuž nás moderní svět vystavuje  Nikdy si neodpočinete a nemáte klid mysli. Častý je také strach z toho, že vám něco utíká. Zdrojem téhle "nemoci"  bývají sociální sítě jako Facebook nebo Instagram. Jde i o to, že se tam vždycky najde někdo, kdo si užívá života víc než vy, což uživatele přivádí do deprese. 

Nikdy nevypínat mobil

Tady platí totéž, co v předchozím odstavci.Věděli jste, že nomofobie je od roku 2010 regulérní nemoc a považuje se také za jedno z nejrozšířenějších onemocnění moderní doby? Lidé trpící nomofobií mají strach ze ztráty telefonu, signálu, kreditu či datového připojení.

Neustálé fotografování

Také souvisí s předchozími zlozvyky. Bezhlavé focení každého okamžiku  vám zničí způsob, jakým tyto  momenty prožíváte a jak si je budete pamatovat. Svět a skutečné prožitky vám utečou mezi prsty. Takové odtržení od reality vede k oploštění pocitů, které vede k životnímu smutku, prázdnotě a depresi.

Odkládání úkolů

Prokrastinace je módní slovo, ale především nebezpečný stav mysli. Jakmile překročí určitou mez, projeví se na psychice. Nudu a nechuť k vykonání určitého úkolu totiž brzy následuje stres a úzkost z odkládání. Prohloubí se také pocit, že je nezvládnete. Výsledkem je neschopnost plnit své povinnosti.

Nedostatek spánku

Řítit se životem a všechno stíhat za cenu omezování doby, vyhrazené odpočinku a především spánku, je cestou do pekel. Ta bývá dlážděná dobrými úmysly, jak praví české přísloví. Unavený mozek bez spánku však nejen dělá chyby, ale také si vytváří vlastní chemii. Dočkáte se stresu, chronického únavového syndromu a také vyhoření.

Snaha o dokonalost

Sebezdokonalování je jistě chvályhodné, ale jen do určité hranice. Pokud nejste se sebou nikdy spokojení, čeká vás nespokojenost, frustrace a pocit zmaru. Ke stejně pochmurným koncům vede také neustálé srovnávání vlastní osoby s druhými. Podceňování, nedostatek sebeúcty, nulové sebevědomí má za následek osobnost, kterou okolí vnímá jako podivína nebo rovnou "magora".

Jídlo

Závislost hrozí i na zdravém životním stylu. V počátečním stádiu jsou lidé trpící ortorexií vlastně obdivování za dokonalé zvládnutí všech rad o správném stravování. Vytváří si vlastní pravidla, vypracovávají si své specifické postupy a plánují si jídelníček na dlouho dopředu. Problém však nastane, když sebemenší úchylka - například jídlo v restauraci - způsobí dotyčnému zmatek a úzkost, pocity viny a selhání. Po výčitkách pak následuje přísný trest třeba v podobě několikadenní hladovky.   

Cvičení

Pravidelný pohyb je zdravý o tom nikdo nepochybuje. Někdy se však cvičení stane berličkou, která má nahradit normální přístup k životu a je pro vás důležitější než cokoli jiného (rodina, práce, vztah). Týká se až 8 % návštěvníků posiloven a podobá se závislosti na heroinu. Pozor na to, jestliže jste podráždění, nervózní nebo depresivní, když musíte vynechat cvičení, nebo jdete cvičit, i když jste nemocní nebo zranění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Test: Jste tak trochu paranoik?

10 zásadních chyb intimní hygieny. Děláte je také?

České děti "na plech": Proč tolik pijí??

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama