reklama

Za bolest hlavy často může nos. Naučte se bránit

Naučte se bránit migréně. Zjistěte, co vám ji spouští, a důsledně se tomu vyhýbejte. Pomohou také správné léky.

Foto: Isifa/Thinkstock

Bolest hlavy může být vítaná jen jako výmluva. Jinak se jí všichni chceme zbavit, a to co nejdřív. Ještě lepší by ale bylo vůbec k ní nenechat dojít. I to je možné.

Bolestí hlavy je celá řada - migrény, tenzní bolesti hlavy, chronické bolesti hlavy nebo třeba cluster headache, což jsou zášlehy bodavé bolesti za očima. Všechny patří k tzv. civilizačním chorobám a vizitkou doby je, že se projevují ve stále mladších věkových skupinách. Ty chronické mohou trvat až 15 dní v měsíci

Myslete dopředu

Spoustu okolností, které tyto bolesti spouštějí, můžeme sami ovlivnit. Začátkem je změna životního stylu, s dostatkem klidu a času na relaxaci. Akutně se migréna léčí analgetiky nebo tzv. triptany - tedy léky užívanými k zastavení migrenózního záchvatu. U pacientů s těžkými nebo častými záchvaty se osvědčila také tzv. profylaktická (preventivní) léčba. Jenže nepomůže vždycky.

Doporučujeme: Co spouští tu vaši bolest hlavy: Budete překvapeni

"Migréna bývá často vázaná na menstruační cyklus. Také hormonální antikoncepce může mít negativní i pozitivní vliv na počet záchvatů migrény," upozorňuje MUDr. Jiří Klempíř, Ph.D. z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK. Proto si někdy ženy léky na migrénu nasazují rovnou, když se blíží jejich dny.

Vnímejte citlivost na pachy a vůně

Čichové podněty jsou jedním ze spouštěčů, jejichž souvislost se vznikem migrény je medicínsky prokázána - označuje je tak až  70 % pacientů. Skvělé je, že je nejen poznáme předem, ale dokážeme se jim většinou i vyhnout. Působí tak jako obranný mechanismus, který nám pomáhá vyvarovat se rizikových situací.

K nejčastějším pachovým spouštěčům patří parfémy (64 %), vůně jídla (55 %) a cigaretový kouř (55 %). Patří sem ale i některé čisticí prostředky nebo benzín a v neposlední řadě také klimatizace, a to zejména v autě. Každý druhý pacient trpí při záchvatu migrény nesnášenlivostí vůči čichovému vjemu, který jinak vnímá jako příjemný. 

Náš tip: Migréna: 6 tipů, jak ji zvládnout v práci

"Důležité je rozpoznat první příznaky a omezit spouštěče," říká neurolog MUDr. Evžen Nešpor z Polikliniky I. P. Pavlova a radí: "Jako psychologická podpora funguje jedna dávka léku stále při ruce. Odstraní emoční vypětí z ataky. Můžeme přiložit studený či teplý obklad na šíji a zadní část hlavy, na oči a spánky si dát chladnou masku.

Doporučuje se temná, tichá místnost, lehnout si a zkusit uvolnit svaly v celém těle a usnout, případně využít relaxační techniky." První pomocí jsou běžné léky proti bolesti - např. s obsahem paracetamolu, ibuprofenu nebo s obzvlášť účinnou kombinací tří účinných látek - paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové a kofeinu.

Bolesti omezí deník, radí lékaři 

Do deníku se zaznamenává:

  • období výskytu bolesti (ráno, v noci)
  • druh a intenzita bolesti
  • množství a účinnost léku
  • okolnosti výskytu bolesti (např. změny počasí, spánková deprivace, konflikty nebo jiné stresující podněty)

Pacienti jsou většinou překvapeni počtem záchvatů a vysokou spotřebou málo účinkujících léků. Mnozí pacienti z hrůzy před očekávanou zničující bolestí užívají léky pro akutní léčbu "preventivně" dávno před jejím předpokládaným výskytem. Mohou se dočkat pravého opaku: časté užívání analgetik a triptanů pak vede ke snižování jejich účinnosti a může se podílet na vzniku chronických bolestí hlavy.

Hlavně klid!

Deník občas přinese nepochopitelné informace. "Například bolesti se vyskytují téměř denně a pak se objeví týden bez ní. Zpětně se ukáže, že v té době dotyčná osoba byla na dovolené nebo byla nucena řešit náročnou, důležitou nebo neodkladnou záležitost," vysvětluje doktor Klempíř. Obecně se tak ukazuje, že časté migrény a tenzní bolesti signalizují, že duševní zdraví není v pořádku. Právě proto je nutná zmíněná úprava životního stylu a více klidu.

Za účinnou prevenci se považuje odstranění vyvolávajících faktorů. Pokud se odstranit nedají, třeba změnou zaměstnání, omezením povinností, rozchodem s nevyhovujícím partnerem, pak je nutné změnit k nim postoj. A to tak, aby stres postiženého nezatěžoval víc, než je nezbytně nutné. V překonání bolestí hlavy také pomáhají i různé volnočasové nebo relaxační aktivity.

Pozor! Řádně vyšetřena by měla být každá bolest hlavy! "Mohou být varovným příznakem závažného a i život ohrožujícího onemocnění jako cévní mozková příhoda, neuroinfekce nebo nitrolební expanze," upozorňuje MUDr. Jiří Klempíř, Ph.D.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příznaky, spouštěče i léčba migrény: Co funguje?

Angelina obětovala další kus těla. Zbytečně?

Jakou nemoc má vlastně Gross? Třeba je všechno jinak

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama