reklama

Proč si po čtyřicítce pořídit mladšího kolouška?

Slavíte čtyřicítku a toužíte po dítěti? Najděte si mladého partnera, zvýšíte šanci na otěhotnění.

Foto: Isifa/Thinkstock

Je jaro. Kolem se to zelená a všude tolik mláďat, která v nás vzbuzují něžné city! Hlavně roztomilí zajíčci a koloušci vzbuzují touhu mít taky jednoho doma...

Nejen muži mají rádi mladší. Také ženy se čím dál častěji zamilovávají do výrazně mladších mužů. A mají k tomu docela dobrý biologický důvod.

Hon na kvalitní sperma

Tým vědců z kanadské McGill University nedávno zjistil, že žena kolem čtyřicítky, případně dokonce starší, snáze otěhotní s mužem kolem třiceti (nebo i mladším), než se svým vrstevníkem. S mladým kolouškem se tak mohou vyhnout stále rozšířenějším problémům s neplodností, která dnes jen v ČR trápí už víc než 15 %  párů. A čím dál častěji je vina právě na straně mužů.

právě mladší muži mají častěji kvalitnější sperma, které si dovede poradit i s méně kvalitními vajíčky čtyřicátnic. Lékaři tak zároveň upozornili na to, že nejen ženám tikají pomyslné biologické hodiny.

Doporučujeme: Otcům nad 45 se často rodí děti s psychickými nemocemi

"Pokud je ženě čtyřicet a více let, věk jejího partnera je jedním z důležitých faktorů při případném otěhotnění. Čím mladší muž bude, tím lépe pro ni," vysvětlil gynekolog Michael Dahan z McGill University v kanadském Montrealu. Nejkvalitnější sperma mívá muž mezi dvacátým a třicátým rokem života, poté kvalita klesá a zatím nikdo nenalezl způsob, jak tento vývoj zastavit.

Kritický věk muže: 43 let

Jeho tým zkoumal více než 600 žen nad 40 let, které podstoupily umělé oplodnění. A dospěl k závěru, že mnohem vyšší šanci otěhotnět měly právě pacientky s mladým partnerem, protože vajíčka čtyřicátnic si už obvykle nejsou schopna poradit s poruchami DNA ve spermiích u čtyřicátníků. Za "kritický" věk u muže, při kterém klesá šance na úspěšné otěhotnění, označili vědci 43 let.

Podle MUDr. Jana Štelcla, primáře institutu reprodukční medicíny Unica, která se loni s vědci z McGill University spojila a intenzivně s nimi spolupracuje, výsledky kanadských kolegů nepřekvapily. "Dnes a denně na klinice vídáme, jak s věkem klesá jak kvalita a počet vajíček u žen, tak kvalita spermií u mužů. U tří čtvrtin párů, které se u nás léčí, bývá problém na straně muže, samozřejmě i v kombinaci s jinými faktory na straně žen."

Co mužům škodí?

Kromě věku zhoršuje stav spermií i řada dalších faktorů, v prvé řadě stres, hektické pracovní tempo a vysoké nároky na život, ale také třeba potraviny s obsahem konzervantů a dalších škodlivých látek nebo pití vody z plastových lahví. V posledních letech se zjistilo, že se z plastů uvolňují látky, které negativně ovlivňují vývoj spermií.

Rovněž je otázka, jaký vliv má na kvalitu spermatu používání mobilních telefonů. A čím je muž starší, tím déle je všem těmto negativním vlivům vystavován. Doktor Štelcl připomíná: "Všimněte si také, že tento problém trápí především muže v rozvinuté bílé populaci, zatímco ve třetím světě, kde plastové lahve, mobily ani konzervanty takřka neznají, řeší spíše nadměrnou reprodukci." 

Na nic nečekejte

Pro úspěšné otěhotnění, ať už přirozené, nebo s pomocí IVF, je samozřejmě velké plus, pokud je alespoň jeden z partnerů zcela zdráv - přinejmenším z pohledu reprodukční medicíny. S mladším mužem, který je víc ve formě, tak snáze otěhotní i starší ženy. A na pohledy okolí se vykašlete Je dokázáno, že mladší partner vás "potáhne", takže věkový rozdíl nebude patrný. A navíc vás skutečně omladí i případné těhotenství a nové dítě.  

Platí to však i opačně - tedy že muž po čtyřicítce, který už nemá úplně kvalitní spermie, snáze oplodní výrazněji mladší partnerku než svoji vrstevnici. "Ideální samozřejmě je, pokud jsou v plné síle oba partneři. Pětadvacetiletý pár na klinice reprodukční medicíny téměř nepotkáte," uzavírá primář Štelcl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dobrá zpráva pro starší matky: Delší mládí i život

Kolik dnes stojí zubař? Za co si raději připlatit?

Ženská obřízka i v Evropě? Častější, než byste řekli

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama