reklama

Proč ženy nestojí o sex: Mohou za to plastové lahve?

Bude večer "něco"? O tom rozhodují chemické látky, které se do našich těl dostávají v podobě léků či umělých hmot.

Foto: Isifa/Thinkstock

Stres, únava, nebo prostě nuda dlouhodobého vztahu - každý obratem vyjmenuje spoustu starých známých důvodů, proč se miluje méně, než dřív. Jenže za to možná mohou umělé hmoty. Jsou všude a ovlivňují víc, než bychom řekli.

Ftaláty, které se používají k změkčování plastů, totiž negativně ovlivňují produkci hormonů. Plastové lahve, obaly na jídlo, podlahové krytiny, závěsy ve sprchovém koutu a  množství dalších předmětů z umělých tak obsahuje chemikálie, které potlačují u žen chuť na sex.

Ochladnutí z lahve

Studie  z Lékařské fakulty univerzity v Rochesteru zkoumala hladinu ftalátů v těle žen a zároveň jejich chuť na sex. Ženy s vysokým množstvím ftalátů v těle dvaapůlkrát častěji odpovídaly, že se jim do milování vůbec nechce, než ty, které měly hladinu ftalátů nízkou.

Doporučujeme:  Hračky ohrožují zdraví: Kde všude se skrývají jedy

"Je to zajímavé, protože jsou to chemikálie, jimž jsme vystaveni každý den a naše okolí je jich plné. Nějaké ftaláty měly v těle úplně všechny participantky," uvedla doktorka Emily Barrettová, která studii vedla. Podle ní ftaláty ovlivňují produkci hormonů estrogenu a testosteronu, které řídí ženské libido. Jejich vliv můžete omezit - záleží jen na vás, jaké výrobky a v jakých obalech si pustíte "až do ložnice". Obklopit se co nejvíce přírodními materiály je nejen zdravé, ale taky příjemné.

Na sex po pilulkách ani nedojde

Jenže ftaláty nejsou jediné chemikálie, které rozhodují to tom, jak se bude vyvíjet scénář vašich večerů. Libido například snižuje celá řada léků. K nejznámějším patří antidepresiva, léky na krevní tlak, antihistaminika proti projevům alergií,  k těm méně častým pak chemoterapeutika a prostředky proti HIV.

Viníkem je také hormonální antikoncepce. Vlastně tak plní svoji úlohu hned dvakrát: Nejenže zamezí početí, ale nejdřív sníží zájem o pohlavní styk. Dlouhodobé snížení chuti na sex po pilulkách nedávno prokázali vědci z univerzity v Bostonu. Příčinou je změněná hladina hormonů a tím i celkové vyladění organismu.

Vytěsněný hormon sexu

Během půl roku až roku od začátku užívání se může zvýšit v organismu koncentrace bílkovinného globulinu SHGB, který na sebe váže testosteron a blokuje jeho účinek. Tento mužský hormon je přítomen i v ženském těle a zodpovídá za touhu po sexu. Pokud je "vytěsněný", dochází k postupnému poklesu libida. A často až k úplné ztrátě zájmu o sexuální aktivity. Podle studie z Bostonu měly ženy, které braly hormonální antikoncepci, v těle zvýšenou koncentraci globulinu SHGB o 300 až 700 %.

U některých preparátů se tak  můžete setkat  v příbalových letácích s upozorněním, že antikoncepce může významně ovlivnit vaše libido.

Za všechno může čas...

Někteří výrobci to však popírají a poukazují výsledky studií, podle nichž jde jen o důsledek změny z vášnivé lásky na partnerskou intimitu. Pokles sexuální touhy, kdy se začne vytrácet vášeň a místo sexu se začnete dívat po večerech na televizi, nastává údajně mezi šesti a třiceti měsíci od začátku vašeho vztahu.

Jiní zase tvrdí, že je tomu tak kvůli evoluci, kdy jsou muži naprogramováni k neustálému plození potomků, kdežto ženská sexuální touha klesá v okamžiku, kdy najde svého živitele a otce svých potomků, protože ženy jsou evolučně spíše předurčeny k monogamii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nebezpečný hit: Způsobují náramky z gumiček rakovinu?

Po čem zhoustnou řasy? Někdy i po chlebu

Jak poznáte, že máte vysoký krevní tlak?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama