reklama

Češi - národ duševně nemocných? Co se děje?

Za 10 let se počet lidí s psychiatrickou diagnózou zdvojnásobil. Nejčastěji se vyskytuje klinická deprese.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Jsem z toho blázen!" si každý rok může oficiálně říct více než 27 tisíc Čechů. Tolik - a je to vysoké číslo - jich totiž kvůli duševní nemoc dostane nově přiznaný invalidní důchod.  

V Česku stoupá počet žadatelů o invalidní důchod s duševní nemocí. Některou z nich trpí každý pátý nový žadatel. "Duševní onemocnění se podílejí na celkovém počtu nově přiznaných invalidních důchodů zhruba dvaceti procenty a představují nejrychleji rostoucí příčinu pro udělení invalidního důchodu v ČR," uvedla Miroslava Janoušková z Národního ústavu duševního zdraví pro odborný čtvrtletník Psychiatrie.

Kdy je potřeba pomoc?

Mezi léty 2001 až 2011 se počet úspěšných žadatelů zdvojnásobil.  Zatímco v roce 2001 bylo nových žadatelů o invalidní důchod kvůli některé z duševních nemocí 13 135, o deset let později jich bylo už 27 765. Čím to je? Mnozí odborníci vidí jako příčinu tlak moderní společnosti, který každý unést nedokáže. Zřejmě proto patří k nejčastějším problémům klinická deprese.

Doporučujeme: Nebezpeční šílenci v ulicích: Máme se jich proč bát?

Žádná nemoc, ani psychická, však nepropukne ze dne na den. Je důležité všímat si změn v chování - můžete tak zachránit i život. Nejen dotyčnému, pokud by uvažoval o sebevraždě, ale i jiným lidem, jak ukazují příklady vražd z poslední doby.

Pokud si nejste jisti, jestli to zvládnete sami, neváhejte navštívit odborníka, mnohdy stačí i jedna konzultace na to, abyste společně zjistili, jaká je situace a jaký postup bude nejlepší.

Varovné příznaky

Když se totiž ocitneme na dně, často ztratíme náhled na to, jak vážné to je, a většinou pak chybí i motivace něco s tím udělat. Pokud víte, že se vaše nálady promítají i do vašich vztahů, vaši blízcí vás upozorňují na to, že je něco v nepořádku a mají o vás starost, máte problémy v práci a nezvládáte to, co dřív, do ničeho se vám nechce a nemáte ráno chuť vstát z postele, je na čase vyhledat psychologa nebo psychiatra ve vašem okolí. Je lepší vyhledat pomoc a zjistit, že se nic moc vážného neděje, než něco zanedbat a dostat se tak hluboko, že cesta nahoru bude dlouhá.

Pokud smutek přetrvává a zdá se, že už se jedná o depresi (trvá to dva týdny a více, objevuje se apatie, beznaděj, strach z budoucnosti, problémy s plněním povinností, problémy se soustředěním, hubnutí, nespavost, nechutenství atd.), je důležité s ním probrat možnou návštěvu odborníka.

Co když hrozí sebevražda

Pokud jste si všimli, že některý z vašich blízkých vykazuje podobné symptomy, nepodceňujte je. Vždy je dobré se takovými změnami zabývat. Může to mít velký význam jak pro dotyčného, tak pro váš vztah s ním. Je dobré dotyčnému naslouchat, nechat ho mluvit o tom, co ho trápí a pokud možno nehodnotit a nekritizovat. Pomáhá také nabídnout pomocnou ruku a oporu.  Nejzávažnějším příznakem je, když dotyčný mluví o nesmyslnosti svého života a o tom, že by ho chtěl ukončit. V takovém případě je jasné, že odborná pomoc je nezbytná.

Pro zmírnění předsudků se osvědčuje použít vlastní zkušenost nebo zkušenost někoho z okolí, kdo odborníka navštívil. V dnešní době už je návštěva psychologa běžnou záležitostí, není třeba se za to stydět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Každý třetí Čech má depresi. Jak se zbavit blbé nálady?

Nebezpečí o dovolené: Na co si dát pozor v hotelech?

7 věcí pro zlepšení mozku: Barvy, meditace, pořádek

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama