reklama

Nebezpečí o dovolené: Na co si dát pozor v hotelech?

Vybíráte dovolenou? I v civilizovaných zemích se můžete v hotelu hodně divit, co všechno tam na vás číhá.

Foto: Isifa/Thinkstock

Už za měsíc tu budou prázdniny - hurá! Vyrazíme za hranice všedních dnů a přijedeme zpět z nevšedními zážitky. Jen aby jich nebylo až moc...

Po dlouhém trmácení se konečně dostáváte do hotelového pokoje. Klimatizace chladí, světla svítí, na první pohled vypadá vše čistě a uklizeně. Opak však může být pravdou. Hotelový pokoj totiž skrývá nebezpečí, která nejsou vždy patrná. Nový výzkum amerických lékařů připodobňuje hotelové pokoje s trochou nadsázky k líhni choroboplodných zárodků.

Doporučujeme: Paraziti: Kde všude na ně narazíte a co vám udělají

Cestovatelé by si měli dávat především pozor na koupelny a záchody. Zde lze často objevit bakterie, které mohou u člověka vyvolat závažné onemocnění. Po každé návštěvě záchodu je tak nezbytností důkladné mytí rukou. Nebezpečí představují i vypínače, televizní ovladače či telefony na pokoji. Ač tato zařízení na první pohled mohou vypadat čistě, pod mikroskopem by se na nich našla nejedna bakterie. Po manipulaci s těmito předměty si též raději umývejte ruce.

Zkontrolujte lůžkoviny

Dalším problémem bývá přehoz na postel. Pokud cestujete do oblastí s nižší hygienickou úrovní, počítejte s tím, že tuto část lůžkovin personál příliš často nevyměňuje. Některé přehozy podle toho i vypadají. Tento doplněk proto raději složte a uložte do bezpečné vzdálenosti od svých osobních věcí.

Náš tip: TEST: Odhalíte nástrahy dovolené?

Poté zkontrolujte prostěradla, deky a polštáře. Pokud se vám zdají použité, požádejte personál o výměnu. Pátrejte i po známkách přítomnosti štěnic. Malý parazit se nejčastěji zdržuje právě v postelích či sedacích soupravách. Jedná se o menší plochý hmyz tmavě hnědé barvy, který nemáte šanci odchytit. Známkou jeho přítomnosti jsou tmavě hnědé tečky nebo skvrny na prostěradle, matraci, konstrukci postele, ale i na stěnách. Pokud zjistíte přítomnost štěnic, ihned zažádejte o změnu pokoje nebo kontaktujte delegáta.

Jen v přezůvkách

Koberce jsou také živnou půdou pro bakterie, plísně a různé alergeny. V cizím objektu byste po nich zásadně neměli chodit bosi, ale vždy byste měli mít přezůvky. Péče o koberce se totiž mezi jednotlivými hotely různí, v rozvojových zemích může být poněkud nedostačující.

Chlazení s mírou

Klimatizace k pobytu v teplých krajinách neodmyslitelně patří a je bezpochyby užitečnou součástí hotelového pokoje. Ulevuje organismu od horkého klimatu a snižuje výskyt bakterií, plísní a hmyzu na pokoji. Tedy pokud je zařízení dobře udržováno. V opačném případě se klimatizace může stát zdrojem infekčních chorob.

Navíc častý přechod z tepla do chladna organismu také příliš nesvědčí. Lékaři doporučují udržovat teplotu v pokoji v rozmezí 21-25 °C a klimatizovaný pokoj pravidelně větrat. Toto zařízení také stojí za značným vysoušením pokožky a sliznic lidského organismu. Pokud to počasí dovolí, měli byste jej alespoň na noc vypínat.

Míra rizika se samozřejmě odvíjí od úrovně hotelového komplexu. V luxusních resortech tak určitě nemusíte pátrat po známkách nebezpečné infekce. Zvýšené opatrnosti byste ale měli dbát především při ubytování v hotelech nižší kategorie, a to zejména v zemích s horší hygienickou úrovní.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dovolená se zážitkem: Láká vás sexuální turistika?

7 zásad RAW FOOD + návykové palačinky

Neholme se. Je to proti přirozenosti, tvrdí lékaři

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama