reklama

Smutek po sexu: Je to vůbec normální?

Deprese po souloži je stará jako lidstvo samo. A vůbec nesouvisí s tím, s kým jste sex provozovali, a ani s orgasmem.

Foto: Isifa/Thinkstock

I když podle učebnic žurnalistiky otázka v titulku naznačuje odpověď "ne", v tomto případě však zní "ano". Je to normální a vůbec nesouvisí s orgasmem, ani s kvalitou předchozího zážitku. 

Existuje na to dokonce latinské přísloví: "Post coitum anima tristis est" - důkaz toho, že se s tímto problémem setkávali naši předkové už před více než dvěma tisíci let. V překladu to znamená "po souloži je každá duše smutná", ale často se objevuje v podobě "post coitum omne animal triste" aneb po souloži je každé zvíře smutné. Což je nesprávné, ale taky pravdivé. Sledujte Discovery a uvidíte sami.

S partnerem to nesouvisí

Ženy tento druh smutku trápí častěji než muže, což může vést k domněnce, že jde o důsledek nespokojenosti s průběhem styku, neboť ženy neprožívají orgasmus příliš často. Není to tak, a naopak se post-sexuální depka objeví, i když všechno klapne. Roli nehraje dokonce ani to, zda třeba litujeme, koho jsme to do své postele zatáhli.

Doporučujeme: Kde v těle sídlí emoce? Budete se divit

Jenže ani stáří, ani obecnost problému neznamená, že by ho věda dokázala jednoduše vysvětlit. Zatím se spokojila s odborným názvem postkoitální dysforie nebo také PCT, tedy post-coital tristesse - poslední slovo pochází z francouzštiny a znamená právě smutek.

Je po bouři...

Odborníci se však domnívají, že se zřejmě jedná o vyrovnávání hormonální hladiny. Zatímco při euforii před sexem a při něm hormony slasti strmě stoupají, po skončení akce zase rychle míří ke dnu. Po opadnutí bouře z koktejlu serotonin, oxytocin, dopamin (a spousty dalších) naše tělo produkuje jako protilátku jiný hormon - prolaktin. Jenže někdy to s jeho množstvím přežene, a to vyvolává pocity melancholie.

Po souloži také prudce klesá aktivita části mozku zvané amygdala. Je to párový orgán (u mužů je větší), který odpovídá za sexuální chování a libido, ale zároveň je také spojen s depresemi a prožíváním úzkosti a smutku. Vědci proto soudí, že někteří lidé se po sexu mohou cítit psychicky špatně, protože se tato oblast mozku vrací - opět bouřlivě - ke své normální činnosti.

Pocit ztráty... Ale čeho?

I když city a emoce jsou podle lékařů vlastně jen chemickými reakcemi, na vysvětlení stačí i selský rozum. Když o něco pěkného a příjemného přijdeme, také se pocit ztráty projeví jako nevysvětlitelná touha po něčem jiném, nepokoj či otrávenost. A někdy přímo právě jako deprese a úzkost.

Depresivní stavy po sexu jsou převážně subjektivní záležitost a každý je může prožívat jiným způsobem. Vyplynulo to ze studie australské Queensland University of Technology, která zároveň prokázala, že PCT nemá přímou vazbu na sexuální trauma z minulosti.

Jedna z pozorovaných žen například tuto zkušenost přirovnala k pocitům melancholie, jejíž přesný původ nelze určit. "Nebylo to tak, že by mi chyběla láska nebo náklonnost k mému sexuálnímu partnerovi," uvedla. "Naopak, zdálo se, že to s ním nemá vůbec co dělat."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potíže s orgasmem? Odhalte největší zabijáky sexu

Který olej je nejlepší? A podle čeho vybírat?

Kosmetika z ropy ve vaší koupelně: Jak vás ničí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama