reklama

Pohlavní infekce: Zprvu bez příznaků, o to horší potom

Pohlavní infekce probíhají v 70 % případů bez příznaků, způsobují však sterilitu.

Foto: Thinkstock

Častější nucení na močení. Sekret z močové trubice. Zvýšená únava, bolesti svalů či kloubů. Deformace spermií. Neplodnost. To vše a ještě další vážné problémy vznikají z chlamydiové infekce a jiných pohlavních chorob.

"Velmi záleží na tom, co budeme považovat za pohlavní chorobu. V užším slova smyslu sem totiž řadíme jen typické pohlavní choroby, jakou je například kapavka či syfilis. V širším slova smyslu je však těchto chorob mnohem více.

Důsledkem je neplodnost

"Při sexu si totiž můžeme předat i poměrně běžné bakterie, takže sem řadíme všechny infekční nemoci. Tedy například žloutenku typu B, stafylokoky, streptokoky nebo chlamydie," upozorňuje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

V ČR je chlamydiová infekce nejrozšířenější pohlavní nemocí, a zároveň nemocí, která se nejčastěji prokáže u mužů, kterým se nedaří počít dítě. Nakažený muž však leckdy ani netuší, že nějakou chorobou trpí, natož aby se svým zdravotním stavem něco podnikl.

Doporučujeme: Nákaza i ze sexuálních hraček?

Chlamydiová infekce může totiž dost často probíhat bezpříznakově nebo mít jen omezený soubor příznaků. Patří mezi ně častější nucení na močení, někdy mírná sekrece z močové trubice, bolesti v oblasti prostaty či varlat, ale i zvýšená únava, bolesti svalů a kloubů. Je nutné si uvědomit, že pokud je přítomná leukospermie či chronická infekce, probíhá bezpříznakově někdy až v 70 procentech případů.

Nákaza i z vody

Značné problémy pak mohou způsobit i ostatní infekce, ať už chlamydiové nebo bakteriální. Poměrně často jsou totiž příčinou deformací spermií. Těmi pak tedy nejen že nelze přirozeně oplodnit vajíčko, ale není možné je použít ani pro umělé oplodnění. Tyto spermie jsou totiž morfologicky vadné.

Některé infekce mohou způsobit rovněž neprůchodnost chámovodů a tudíž rovněž sterilitu. Nelze říct konkrétně, které infekce za tím stojí, ale nejčastější jsou právě chlamydie a bakteriální infekce escherichia coli, kterou se lze běžně nakazit z vadných potravin nebo i z vody.

Jak infekci odhalit?

"V případě, že se muž již delší dobu potýká s častějším nucením na močení či s pálením nebo řezáním při močení či po výronu semene, případně pokud zaznamená jakékoliv změny v barvě či třeba konzistenci semene, měl by co nejdříve vyhledat odbornou lékařskou pomoc a nechat se řádně otestovat," připomíná doktor Turčan.

Vzhledem k tomu, že faktorů, které mohou mít na kvalitu spermatu negativní vliv, v našem životním prostředí spíše přibývá, není od věci si třeba i jen preventivně nechat vyšetřit spermiogram. Při hodnocení kvality spermatu totiž hodnotíme i přítomnost jiných buněk, například leukocytů či bakterií, a dosti často se dá při tom odhalit i skrytá, bezpříznaková infekce. Tu lze tím pádem zachytit a vyléčit včas. 

Pozor na příušnice

Následky prodělané infekce je možné pomoci odstranit pomocí antibiotik a následně je vhodné podpořit návrat do zdravého stavu přírodními prostředky typu Fertilan, které podporují kvalitu spermatu. I neprůchodnost chámovodů lze již v dnešní době obejít, a to umělým oplodněním metodou odběru vzorku spermatu přímo z varlete či nadvarlete.

Pokud však dojde k destrukci semenotvorných kanálků, tak se muž už vlastního biologického potomka bohužel nedočká. Nápravě nepomohou ani léky, ani přírodní produkty. Tento problém - úplnou destrukci semenotvorných kanálků - však způsobuje onemocnění, které není pohlavně přenosné. Jedná se o příušnice. Závažné důsledky má zejména tehdy, když proběhne až v pubertě či dospělosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chlamydie: Mikrobi, kteří mohou za všechno?

Který olej je nejlepší? A podle čeho vybírat?

Smutek po sexu: Je to vůbec normální?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama