reklama

Jdete se koupat? Pozor dejte i na tropickou nákazu

Jdete se koupat? I u nás můžete chytit tropické nemoci z vody. Pozor dejte na motolice. Clor proti nim nepomáhá.

Foto: Thinkstock

Minulý dlouhý a horký víkend se v Česku utopilo devět lidí. Ve vodě ale číhají i další nebezpečí, zvlášť ve vedrech, kdy se v ní množí mikroorganismy a další tam zavlečou i lidé.

Mnoho sladkovodních toků skrývá nebezpečí parazitární infekce. Nakazit se ale můžete i při vodních radovánkách v chlorovaných bazénech hotelových resortů. Dezinfekce vody totiž nezaručuje stoprocentní ochranu proti nebezpečným mikroorganismům.

Svět je malý

Schistosomiáza je onemocnění způsobené krevní motolicí. Patří sice k tropickým chorobám, ale vzhledem k rozvoji turistiky a častých návštěv cizinců může být zavlečena i k nám. Četné druhy tohoto parazita obývají sladké vody po celém světě. Vysoké riziko nákazy hrozí především v Africe, Jižní Americe, Karibiku, Jihovýchodní Asii a na Blízkém východě. Lékaři odhadují, že motolicemi je postiženo kolem 200 milionů obyvatel naší planety. K nákaze dochází kontaktem kůže s kontaminovanou vodou.

Doporučujeme: Nemoc z vody: Připomíná chřipku, ale dá se na ni umřít

Skryté nebezpečí číhá ve stojatých vodách znečištěných lidskou močí a stolicí. Motolice pronikají kůží, odkud putují především do střeva, jater nebo močového měchýře. Během několika dní po nákaze dochází k rozvoji vyrážky a svědění kůže. Za měsíc až dva se mohou rozvinout příznaky v podobě horečky, zimnice, kašle a bolesti svalů. Velká část nemocných však v tomto období nemá vůbec žádné projevy nemoci.

Příznaky orgánového postižení

Motolice se postupem času usazují v žilních pletencích cílových orgánů. Za příznaky této fáze nemoci je zodpovědný imunitní systém organismu, který se snaží bojovat proti cizorodému parazitovi.

  • Osídlení močového měchýře se může projevit bolestivostí při močení, zánětem močových cest a přítomností krve v moči.
  • Střevní postižení se projevuje zažívacími obtížemi, krvavými průjmy, poruchou vstřebávání živin či chudokrevností.
  • Pokud parazit vycestuje do plic, nemocného trápí kašel a dušnost.

Vzácněji mohou motolice proniknout i do nervové tkáně. Postižení mozku může zapříčinit vznik epilepsie, závratí či bolestí hlavy.
Projevy nemoci jsou velmi různorodé a odvíjejí se především od postižení cílových tkání.

Opatrnost především

Onemocnění krevními motolicemi je poměrně dobře léčitelné. Nemocní však mnohdy nejsou ušetření zbytečných a velmi nepříjemných komplikací. Proto je důležité vsadit na prevenci. Před cestou si zjistěte, zda se v dané lokalitě motolice nacházejí.

Přečtěte si: Koupání v přírodě? Na vlastní nebezpečí!

Pokud dojde ke kontaktu se sladkou vodou, ihned se osušte ručníkem. Tímto způsobem lze často předejít infekci. Vodu ze sladkých toků nikdy nepijte ani ji nepoužívejte k osobní hygieně nebo k praní oblečení. Při rozsevu podezřelé vyrážky ihned navštivte zdravotnické zařízení.

Nebezpečí skrývá i chlorovaná voda

Pokud si myslíte, že chlorace vody odstraní všechny nebezpečné mikroorganismy, pak jste na velkém omylu. Bakterie, viry i plísně mohou v chlorované vodě setrvávat až po dobu několika dnů. Při vodních radovánkách v bazénech se nejčastěji přenášejí průjmová onemocnění v čele s cestovatelským průjmem či bacilární úplavicí. Předejít neviditelnému nebezpečí je mnohdy velmi složité. Vodu z bazénu nikdy nepolykejte a snažte se omezit její kontakt s ústní dutinou. Riziko nákazy snížíte také pravidelným sprchováním po každé návštěvě bazénu.

Cestování do teplých oblastí je neodmyslitelně spjato s pobytem v osvěžující sladké vodě. Mějte však na paměti, že přírodní i upravené vodní zdroje mohou skýtat riziko nákazy nebezpečnými mikroorganismy.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

MUDr. Jonáš: Parazitární šílenství zachvátilo Česko

Kosmetika z ropy ve vaší koupelně: Jak vás ničí?

Smutek po sexu: Je to vůbec normální?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama