reklama

Sex je nezajímá + další lži o ženách po přechodu

Tloustnutí, podrážděnost, nezájem o sex. Podívejte se na pět nejčastějších předsudků o ženách po přechodu.

Foto: Thinkstock

Klimakterium, známější spíše pod označením menopauza či lidově přechod, je přirozený stav, k němuž v životě dojde každá žena. Bývá opředen mnoha mýty. My vám ukážeme, co je na nich pravdy.

V tomto období se utlumuje funkce vaječníků, takže se snižuje tvorba ženského hormonu estrogenu. Žena v menopauze přestává menstruovat a nastupuje neplodnost. To ale neznamená, že je "všechno špatně".  Podívejte se na pět nejčastějších předsudků o ženách po přechodu.

"Ztrácejí chuť na sex"

Pravda: Vědecké průzkumy zjistily, že libido, tedy pohlavní pud, který je jakýmsi spouštěčem sexuální touhy a energie, není závislé na hladině estrogenu. Tento ženský hormon v období klimakteria výrazně klesá, a proto mu mnoho žen připisuje právě předsudek sníženého sexuálního apetitu.

Doporučujeme: Nejčastější chyby českých žen: V přechodu se jim sečtou

"Na vině bývá neoprávněně také neschopnost vaječníků produkovat vajíčka a ukončení menstruace. Ani to ale nijak neovlivňuje chuť na sex. Ženy v přechodu mohou nadále žít plnohodnotný sexuální život bez omezení a obav. Naopak, tento akt vylučuje v nervové soustavě endorfiny, takzvané hormony štěstí, které velmi příznivě působí na psychický stav ženy," říká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

"Jsou náladové a nesnesitelné"

Pravda: Klimakterium mohou doprovázet problémy fyzického i psychického charakteru. Nejčastěji se jedná o výkyvy nálad, návaly horka, bolesti hlavy, nadměrné pocení, nespavost či podráždění. Každá žena však prožívá přechod jinak. Pro některé bývá dokonce klidným a pohodovým obdobím - bez "otravné" menstruace každý měsíc, bez strachu z otěhotnění a bez nutnosti brát prášky proti početí.

"Na tom, jak emocionálně i tělesně se žena s klimakteriem vyrovnává, se podílí kombinace faktorů, jako je celkový zdravotní stav, styl života, stravovací návyky nebo genetické predispozice,"  uvádí Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma. Často pomohou doplňky stravy s obsahem včelích produktů, šalvěje, koenzymu Q10, beta-karotenu, vitamínů a minerálů.

"Každá to prožívá stejně"

Pravda: Málokdo ví, že ženy na severu prožívají období přechodu zcela jinak než ženy na jihu. Menopauza totiž nefunguje u všech žen na planetě stejně. "Čím severněji od Česka se přesuneme, tím je nástup menopauzy dřívější. To, jak intenzivně ji ženy prožívají, je také částečně otázka barvy pleti. Platí, že ženy se světlejším tónem mívají většinou příznaky intenzivnější. Intenzita v neposlední řadě závisí rovněž na stravovacích návycích ve vybrané oblasti," objasňuje lékař. 

Příkladem je Japonsko. Ačkoliv některé jeho části leží ve stejných zeměpisných šířkách jako ČR, Japonky prožívají menopauzu oproti Češkám odlišně. V jídelníčku totiž mají více sóji i mořských ryb, což vede ke zmírnění klimakterických symptomů.

"Všechny ztloustnou"

Pravda: Nárůst tělesné hmotnosti bývá jedním z nejčastějších mýtů o ženské menopauze. Ani v tomto případě nelze zobecňovat.  Na hmotnosti se víc podepíše styl života a stravování.  Češky sice začaly víc dbát na zdravý životní styl, ale i tak dělají chyby. "Zralé ženy mají hrozbu menopauzy v hlavě, a často se tak uchylují k držení drastických diet," upozorňuje Petr Galle.

Přečtěte si: Hladem se dá umřít i v Česku. Našlápnuto mají 4000 lidí

Při pokusech o snižování hmotnosti drží hladovku nebo jedí málo a nedodávají tělu potřebné živiny, vitamíny a minerály. To následně vede k odbourávání svalové hmoty, která je aktivním spalovačem energie v těle. Po ukončení diety pak tělo spaluje méně, což vede ke známému jo-jo efektu, který je zastihne již v klimakterickém období.

"Padesátka - a šmytec"

Pravda: Nástup klimakteria je velmi pozvolný proces a není pravda, že ženu zastihne ze dne na den. "Klimakterické změny se objevují zpravidla šest až sedm let před poslední menstruací, která nastává průměrně mezi 49. a 51. rokem života. Ovšem není ani raritou, když žena menstruuje pouze do věku 38 let nebo naopak až do svých 55 let. Statistiky také ukazují, že menstruační cykly, v nichž není přítomné vajíčko, začínají mnohdy už ve věku 30 až 35 let. A neplodnost, tedy důsledek menopauzy, postihuje bezmála 80 % žen již ve věku 45 let," přibližuje skutečnost doktor Turčan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zranění při sexu: Neuvěříte, co se může stát

Zásada zdravějšího grilování: Nezapomeňte na alkohol

Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama