reklama

Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha

Nudit se lze kdekoliv, ale kdekoliv lze také nudu zahnat. A dokonce z ní vytřískat, co se dá! I za mřížemi.

Foto: Thinkstock

"Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!" radil strýc Pepin z Hrabalových Postřižin. Co se ale s nudou (nejen v Brně) dá dělat, když nemáte po ruce chytrý telefon ani přátele a dokonce ani jídlo?

Říká se, že nuda zabíjí. Lidé, kteří se ocitli ve vězení, dokonce tvrdí, že právě nuda je na tom všem nejhorší. Přesvědčit se o tom nyní bude moci i doktor Rath. Nejen jemu se tak mohou hodit tipy, jak přemoci nudu a využít ji ve vlastní prospěch

Výsada nicnedělání

Nudě a nedostatku okolních podnětů se totiž dá uniknout. Darrell Standing, hrdina Jacka Londona, se stal Tulákem po hvězdách - tak zní i název románu. V mysli se vydával do svých dřívějších životů a získal tak duševní volnost. Svobodný nezničitelný duch denně opouštěl tělo a prožíval dobrodružství lidí z různých historických období, aby tak sledoval nezničitelnou paměť lidstva.

Doporučujeme: Nuda má blahodárné účinky. Věnujte se jí programově

Nedostatek činnosti spojený s nudou tak nemusí být jen špatný. Norský spisovatel a filosof Lars Svendsen ve své kultovní knize Filozofie nudy připomíná, že v minulosti byla nuda výsadou bohatých a mocných. Zatímco chudý lid nevěděl, kam dřív skočit, aby se uživil, šlechta a boháči požívali výsady nudění. Pro ukrácení dlouhé chvíle se vzdělávali, filozofovali nebo se věnovali umění.

Klid na přemýšlení

Především však měli dost prostoru, času i psychického soustředění, aby mohli přemýšlet  a prožívat situace, v nichž se ocitli oni i okolní svět. Mohli tak využívat mozek, aby si tak uvědomili nejen svou individualitu, ale i sebe jako součást širšího celku. A to je přesně to, co dnes současné společnosti tak zoufale chybí.

Podle Svendsena i mnoha psychologů má nuda na člověka vyloženě pozitivní účinek. Pomáhá mu soustředit se na  prožitky vlastní osoby i na svět kolem. Umožňuje tak formulovat názory, myšlenky a postoje  a přispívá tak k budování osobnosti. 

Přečtěte si: 10 tipů na vylepšení paměti: Pomůže i žvýkačka!

Takový luxus nedat se smýkat ruchem současného světa lze využít právě i ve vězení, které má být nejen trestem, ale i příležitostí k nápravě. Nemusíte zrovna sedět za mřížemi, abyste z prázdného a vlekoucího se času bez možnosti úniku získali pro sebe maximum. Naše tipy se hodí i pro deštivá odpoledne a osamělé večery. 

1. Přemýšlejte

Přinese vám to poučení a umožní vyvarovat se chyb. Vnímejte to, na co dosud nebyl čas:  Jak to v životě chodí? Jaký je smysl života? Ale klidně i (o něco) jednodušší a osobnější témata - třeba proč jste se rozešli se svým partnerem nebo naopak proč jste se dali dohromady. Nebojte se přemýšlet o svých skutcích. Co jste udělali špatně a jaká je vaše úloha ve světě? Pokud nemáte názor na využití jaderné energie, můžete si ho právě teď vytvořit - pomůže vám další bod.

2. Zdokonalujte se

Můžete studovat, číst a zkoumat všechno, na co jste dosud neměli kapacitu. Od Vojny a mír či jiného "nudného" klasika přes sladké románky až po odbornou literaturu. Mnozí vězňové dokonce dokážou za katrem  vystudovat, a to včetně vysoké školy! Za méně dramatických okolností postačí, když se budete učit cizí jazyk. Nemusíte na to mít nutně roky za mřížemi, pět nových anglických slovíček se dokážete naučit i při nudném čekání na autobus.

3. Pište

Lidem hodně pomáhá utřídit si myšlenky tím, že je "hodí na papír". Černé na bílém tak uvidí své argumenty, námitky, postřehy - což umožňuje s nimi pak lépe pracovat. Pokud se pustíte do oblíbené kratochvíle minulých dob - psaní deníku - brzy zjistíte, jak taková činnost pomáhá zklidnit mozek a srovnat si hodnoty.

4. Cvičte

Každý americký "gangsta" raper je namakaný jako profesionální kulturista. Kdepak k tomu asi přišel? Cvičení vlastní vahou a budování svalstva vás spolehlivě zabaví, udělá vám dobře a hodí se jako pojistka nemilých události. Jak proti okolí, tak proti nemocem.

5. Meditujte

Kromě fyzičky můžete v dobách nudy a deprivace budovat a zlepšovat i svou mysl. K tomu poslouží meditace. Než dojdete k jogínským a brahmánským výšinám, postačí vám zklidnění, soustředění na svůj dech a procesy, probíhající ve vlastním těle, a zacílení myšlenek jedním žádoucím směrem. Vyšší level přijde později.

6. Vnímejte okolí

Velkou zábavou i poučením se můžete stát, když budete vědomě vnímat okolí, ať je sebeotravnější a zcela bez inspirace. Pozorovat lidi je vždycky velkou školou života, takže využijte možnosti, kdykoliv k tomu bude příležitost. Poučné je i sledovat okolí. Naučí vás to koncentraci, vnímavosti, zbystří smysly a pozorovací schopnosti.  Opět pomůže další bod.

7. Posilujte paměť

Můžete se tak snažit uvědomit, kam zmizela láhev od vína, ale také se naučit dokonale posoudit každou situaci. Zkuste si vybavit nějakou příhodu (člověka, místo, věc) a k ní přiřadit tolik detailů, na kolik si jen dokážete vzpomenout. Tato metoda patří k  těm, které nejčastěji používají úspěšní lidé, ale také rekordmani v paměťových olympiádách. Využivají k tomu vizualizaci (situací či prostředí) nebo mentální mapy. Především tato metoda poskytuje nekonečně možnosti a nikdy se s ní nemůžete nudit. Dá se hrát i jako hra s libovolným počtem spoluhráčů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Máte prázdno v duši?

Zlomená noha na dovolené vás přijde na statisíce 

Hladem se dá umřít i v Česku. Našlápnuto mají 4000 lidí

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama