reklama

Boty a dobrý sex: Souvislost existuje!

Nošení kvalitní obuvi zlepšuje sexualitu: ženám napomáhá k lepšímu orgasmu, mužům k oddálení ejakulace

Foto: Thinkstock

Vypadá to jako vzdálené spojení, ale je to tak. Odborníci potvrzují, že kvalitní obuv zlepšuje sexuální život. Správná obuv totiž pozitivně ovlivňuje funkci chodidel, posiluje pánevní svaly a pomáhá správnému držení těla.

Právě propojení zdravých chodidel a pánve hraje podle odborníků významnou roli v sexuálním životě. Zatímco ženám dopomáhá k lepšímu orgasmu, mužům k oddálení ejakulace.

Ideální výška: ani málo, ani moc

Ženy, které nosí vyšší podpatky, si zároveň posilují svaly pánevního dna a podbřišku - a to jsou přesně ty svaly, které "používáte" při sexu.  Podpatky bývaly dosud často spojovány se zdravotními problémy s páteří, chodidly a dalšími komplikacemi, ale nová studie naznačuje, že mají i dobrý vliv.

Ideální se jeví boty, které svírají se zemí úhel přibližně patnáct stupňů, což odpovídá zhruba sedmicentimetrovému podpatku. Při chůzi na nich se musí zapojovat svaly podbřišku a pánevního dna. Tím se posilují, zvyšuje se jejich síla a schopnost kontrakce, které mohou mít zásadní vliv na sexuální život. A to i bez cvičení!  

Doporučujeme: Rady a tipy pro posilování svalů pánevního dna

Nižší nebo vyšší podpatky podobný efekt nemají. Příliš vysoké podpatky mají naopak negativní vliv na zdraví, protože příliš zatěžují kolena, kotníky, kyčle a zvyšují riziko artritidy. Ortopedové se však zároveň shodují, že přiměřeně vysoké podpatky jsou pro chodidlo lepší než zcela ploché podrážky, které mají například baleríny.

V jakém stavu máte pánev?

"Chodidlo je totiž základna našeho těla, proto je velmi důležité udržovat naše chodidla funkční, takzvaně živá. Naše tělo funguje jako celek, které má tři nejdůležitější roviny, a to právě chodidlo, pánev a krk. Tak jak živá máme chodidla, máme v podstatě živou i naši pánev a také páteř," říká Magdalena Komínková, master teacher pilates a certifikovaný bodyworker. Podle ní  je sexualita na fyzické úrovni ze všeho nejvíce ovlivněna tím, v jakém stavu jsou svaly pánevního dna a vůbec všechny svaly upínající se na pánev.

Přečtěte si: Nejhorší boty: Vysoké podpatky i placaté žabky

"Svaly pánevního dna jsou ve správné funkci jedině tehdy, když je naše pánev v takzvaném neutrálním postavení. Právě díky neutrálnímu postavení pánve docílíme toho, že svaly pánevního dna nejsou ani ochablé, ani ve velkém napětí, a díky tomu mohou správně plnit svoji úlohu v sexuálním životě," dodává odbornice. 

Pro skvělý orgasmus žen i mužů 

Z hlediska sexuality je tak podle odborníků nejdůležitější dosáhnout harmonie mezi bránicí a svaly pánevního dna, které hrají významnou roli nejen při ženském orgasmu, ale i mužské ejakulaci. Propojení zdravých chodidel, pánve a páteře je totiž stejně podstatné u žen i mužů. Nepostradatelnou roli přitom hraje i náš dech a naše schopnost umět se zhluboka nadechnout, kvalitně vydechnout a používat bránici.

"Muži, kteří mají mrtvá chodidla a neumí vědomě používat svůj dech, nejsou často schopni ovládat své pánevní dno, což se může projevovat rychlou ejakulací. Pokud muži mají funkční pánevní dno a umí do něj správně dýchat, nemusí ejakulovat několik hodin a mohou dokonce prožít orgasmus bez ejakulace," vysvětluje Magdalena Komínková s tím, že ženy zase mohou díky posíleným svalům pánevního dna dosáhnout intenzivnějšího orgasmu a zabránit také inkontinenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podívejte se: Nový účinný postup proti bolesti zad

Bolest hlavy až po sexu? Pozor, varuje před mrtvicí

Alkohol v těhotenství: Jste taky pro?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama