reklama

Nejsnazší omlazení: Plastika víček. Může být i zdarma

Plastika víček se nedělá jen pro krásu a omládnutí. Může mít i zdravotní důvody - a pak ji máte zadarmo!

Foto: Thinkstock

Máloco dodá tváři výraz staré unavené želvy jako pokleslá víčka. A naopak - máloco dokáže tak rychle omladit, když se jich zbavíte. Nejen proto patří k nejstarším a nejčastějším operacím. Důvodem také je, že mají nejen estetické, ale i zdravotní důvody a mohou tak být i "zadarmo".

Pokud dojde k velkým převisům kůže na horních víčkách, které omezují vidění, dá se využít i úhrada přes zdravotní pojišťovnu. Musíte mít jen  doporučení očního lékaře. K němu byste ostatně měli zajít tak jako tak. Operace víček nemusí být vhodná pro každého. Riziko hrozí především v případech, kdy pacient trpí některými onemocněními očí.

Bez zavazadel, prosím!

Celkem nenáročná operace horních či dolních víček pomůže, pokud míváte "pytle" pod očima, oči vám slzí nebo trpíte bolestí hlavy. Patří vedle liposukce a zvětšení prsou mezi nejvyhledávanější estetické zákroky. Podstupují ji nejčastěji ženy mezi 40. a 60. rokem, ale není nic neobvyklého, když se v ordinaci objeví i muž. V tomto věku dochází k ochabování očního okolí a přirozenému projevu jeho stárnutí. 

Doporučujeme: Muži v plastikách dohánějí ženy. Co je láká nejčastěji?

"S postupujícím věkem ztrácí kůže víček i svalová vlákna elasticitu. Obojí pak způsobuje posun tukových váčků na horních víčkách. Ty se posouvají dopředu a stávají se viditelnými," vysvětluje lékařská kapacita v tomto oboru MUDr. Hubert Topinka, primář plastické chirurgie Lékařského domu v Praze 7. Velké kožní převisy mohou vadit také funkčně. Víčka jsou těžká, pacientky vidí i okraj kožního převisu, dochází k pocitu unavenosti očí a bolestem.

V některých případech bývají unavené oči také signálem vážnějšího onemocnění. Nejčastěji se jedná o problém se štítnou žlázou, ledvinami nebo nemoci srdce. 

Co se děje při operaci?

Operace horních víček probíhá v lokální anestezii. "Nadbytečná kůže se uchopí pinzetou. Tak se pozná, kolik kůže je v nadbytku a na víčko se zakreslí rozsah vyříznutí od vnitřního koutku až za ten zevní," popisuje zákrok lékař. Poté odborník vyřízne pruh nadbytečné kůže, rozpreparuje oční sval a odstraní se tukové váčky. Každé víčko je zašíváno vnitřním stehem v ohybové rýze.

U dolních víček se podle MUDr. Huberta Topinky vede řez těsně pod řasami. Zkušený chirurg nesmí vzít ani milimetr navíc, aby nezpůsobil takzvané ektropium - víčko by bylo stažené dolů a jeho okraj by byl odklopený.

Přečtěte si: Víčka řezat? Ne, laserem zalepit!

Pokud jsou na dolních víčkách problémem jen tukové váčky a ne uvolněná kůže, je možné podstoupit zákrok laserem. Probíhá v celkové anestezii a nezůstávají po ní žádné jizvy. Tento druh operace poskytuje jen několik lékařských zařízení v ČR. Výhodou je také mírné vypnutí kůže na dolních víčkách a v okolí, kterého se dosáhne laserovým "odpařením" povrchové vrstvy kůže. Do 10 dnů se vytvoří její nová vrstva a dojde k jejímu vypnutí i úbytku vrásek.

Správný čas je teď

Operace víček je ve srovnání s jinými plastickými operacemi, třeba zvětšení poprsí, výrazně levnější. Pokud si ji budete platit sami, pohybuje se v řádech od 10 do 25 tisíc podle zvoleného způsobu provedení operace.

Pooperační komplikace se objevují vzácně. "Snad lze zmínit jen pooperační krvácení v případě, že pacient v prvních dnech po zákroku nedodržuje klidový režim. To se ale téměř nestává," potvrzuje doktor Topinka.

Zhruba po 14 dnech je možné používat make-up. Po dobu 3 měsíců je nutné chránit víčka před sluncem, aby nevznikly hyperpigmentace jizev. Přibližně po půl roce jizvy vyblednou a jsou téměř neviditelné. Podzim a zima je tak ideálním obdobím, kdy do toho jít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trendy v plastice: Prsa poletí vždy, ale nesmí trčet

Bolest hlavy až po sexu? Pozor, varuje před mrtvicí

Boty a dobrý sex: Souvislost existuje!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama