reklama

Pangas: Je lepší než bůček, nebo ne?

Oblíbili jste si pangase? Možná o něm nevíte všechno. Podléhat poplašným zprávám však rozhodně nemusíte.

Foto: Thinkstock

Takhle vcelku to žádný krasavec není, zvlášť když se jich v bahně plácají tisíce. Na talíři vypadá lépe - bílé masíčko bez kostí, které si oblíbí i děti. A je levný. Proto se pangas často objevuje na našem jídelníčku. Ale všechno není takové, jak se zdá.

Jezte ryby, jsou zdravé, nabádají nás odborníci. Zvlášť ty mořské, protože obsahují tuky prospěšné lidskému organismu. Jenže právě tohle pro pangase - sumečka žraločího - vůbec neplatí.

Nejde o mořskou rybu

"Pangas není nic extra dobrého," potvrzuje Prof. ing. Jana Dostálová CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické, odbornice na kvalitu potravin. Na mysli má především fakt, že navzdory svému exotickému původu pangas mořská ryba není.

Doporučujeme: Jsou ryby opravdu tak zdravé? Pozor na alergie i otravu 

Ten, který se k nám dováží, totiž pochází z jihovýchodní Asie z ústí velkých řek, které patří k nejvíc znečištěným na celém světě. Odbornice připomíná průmyslové zplodiny, jako jsou PCB (polychlorované bifenyly) nebo metabolity DDT a další chemikálie. Ještě ke všemu nežije volně.

Chová se v přeplněných sádkách a je krmen průmyslovým krmivem - granulemi, do nichž se zpracovávají i organické zbytky z jiných ryb. Tak roste až čtyřikrát rychleji než v normálních podmínkách. Nicméně v sádkách s umělým krmením se chová třeba i většina dovážených lososů - ti z volného lovu jsou cenově úplně jiná kategorie.

Bát se ho však nemusíte

Pangas je však býložravá ryba, takže tento druh krmiva je to v naprostém protikladu k jeho přirozené stravě. Což připomíná doby, kdy se býložravé krávy krmily masokostní moučkou - až do dob aféry šílených krav. Dnes už je použití masokostní moučky zakázáno.

Nicméně pangas, kterého si můžete koupit v každém supermarketu, zdravotně závadný není. Prokázaly to dosud všechny testy Státní veterinární správy.

Přečtěte si: Montážní pěna v kusu hmoty: Proč nejíst párek v rohlíku

Za naprostý nesmysl lze považovat i všechny poplašné zprávy, které se čas od času na internetu objevují ohledně dezinfekce těchto ryb proti parazitům a bakteriím pomocí malachitové zeleně, která má rakovinotvorné účinky. Tato nebezpečná látka se zato prokázala u některých dovážených pstruhů. Ovšem celá zásilka tehdy nebyla propuštěna na trh v ČR a byla vrácena zpět dodavateli.

Pozor na sůl

Výhodou pangase je, že na rozdíl od  mořských ryb neobsahuje rtuť, kvůli niž je odborníci obvykle doporučují konzumovat jen dvakrát týdně.

Na druhou stranu však jako sladkovodní ryba obsahuje mnohem méně jódu. Také je v ní téměř zanedbatelný podíl zdravých omega 3 nenasycených kyselin, které prospívají kardiovaskulárnímu systému a jsou prospěšné i pro náš mozek.

Maso pangase rovněž obsahuje více sodíku, což může také představovat problém. Negativní působení sodíku v podobě NaCl - kuchyňské soli - je spojováno především s vysokým krevním tlakem. Což je jedna z nejčastějších kardiovaskulárních chorob - a právě jako prevenci proti nim máme jíst ryby. U pangase tak tato výhoda odpadá, ale i tak je lepší než třeba bůček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hubnutí po 40: Jím stejně a tloustnu. Co s tím?

Nebezpečná krása: Která kosmetika způsobí alergii?

Kdy "zadělat" na miminko? V zimě jsou spermie pomalejší

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama