reklama

Léčba pitím čaje: Od rýmy po cukrovku

O čaji slyšíme už dlouho, jak nám prospívá. Přečtěte si, co jste o něm ale ještě doteď neslyšeli.

Foto: Thinkstock

Nemusíte být japonská gejša, abyste si osvojili tradiční umění čaje s jeho složitou přípravou a servírováním. Čaj toho umí opravdu dost sám. Zelený i černý - i ten "obyčejný" obsahuje množství blahodárných polyfenolů, které zabírají na širokou škálu různých problémů.

Je jen málo běžných zdravotních potíží, při nichž bychom nesáhli po hrnku čaje. Počítejte s námi: nachlazení, kašel, chrapot, bolení v krku, průjem, střevní potíže, horečka i zimnice. Využijeme ho jako obklad na oteklé oči, poštípání od hmyzu, a samozřejmě počítáme i s jeho povzbudivým a zároveň uklidňujícím účinkem.

Čím to je?

Zázračné působení je dílem obsažených antioxidantů, které chrání buňky našeho těla před nežádoucími změnami. Zpomalují proces stárnutí a tím pomáhají organismu bránit se proti nemocem srdce, mrtvici, vzniku krevních sraženin a dokonce i zhoubnému bujení. Má také antibakteriální, dezinfekční a antiseptické účinky.

Doporučujeme: 10 tipů, co udělat s pytlíkem od čaje

Nové studie prokázaly ještě další téměř neuvěřitelné účinky jako prevenci i podpůrnou léčbu u cukrovky. Čaje zlepšují odpověď organismu na inzulín, protože obsahují polyfenoly, které zvyšují aktivitu tohoto hormonu. Navíc jsou polyfenoly známé svými antioxidačními účinky, což přispívá i ke snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu. Současně čaj přispívá k udržování krevního tlaku ve zdravém rozmezí, což je jedna z komplikací při této chorobě. Jen musíte zapomenout na oblíbené přísady cukr a mléko.

Léčba čajem

Srdce: "Řada nedávných studií odhalila, že tři až pět šálků čaje denně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice," uvedl Tim Bond, člen organizace Tea Advisory Panel. Dokáží totiž snížit hladinu špatného cholesterolu a krevních tuků a zlepší stav cév. Při jednom šálku denně klesne riziko infarktu téměř na polovinu, při pití čtyř šálků až na pouhých 30 %!

Imunitní systém: Vědci zjistili, že pití zeleného čaje zvyšuje počet jednoho druhu buněk imunitního syttému, kterým se říká T-buňky. Proto čaj dokáže bojovat proti infekcím třeba při chřipce, ale i při zápalu plic. Útočí i na známé streptokoky a stafylokoky a na bakterie způsobující zubní kaz.

Přečtěte si: Zelený vs. černý čaj: Který je ten lepší a proč?

Kůže: Podporuje snížení otoků, je mírně antiseptický a stahuje pleť. Nově bylo zjištěno, že pití čaje snižuje riziko rakoviny kůže. Antioxidanty obsažené v čaji dokáží omezit škody po běžném vystavování kůže slunci.

Kosti:  Posílení kostí prospívá především starším ženám, které jsou více ohroženy osteoporózou. V čaji jsou totiž obsaženy nejen fluoridy, ale i další minerály, které přispívají k hustotě kostní hmoty a jejímu udržení.

Na povzbuzení

Díky obsahu kofeinu a teinu čaje také povzbudí tělesnou a duševní činnost a posilují koncentraci - stejně nebo ještě lépe než káva. Na rozdíl od ní nezpůsobují podrážděnost a nervozitu. Zároveň je čaj účinný prostředek pro léčbu a prevenci neurologických onemocnění, speciálně těch degenerativních, jako je Alzheimer.

Doslova hitem se stává novinka MatchaTea - silný zelený čaj, připravený z jemně mletého prášku získaného z celých listů. Pili ho už japonští samurajové. Obsahuje theiny a theofylin, které dodávají tělu energii postupně po dobu až šesti hodin a oproti jiným stimulantům nemají vedlejší účinky.Jediný šálek poskytuje dostatečné množství draslíku, vitamínů A a C, železa, bílkovin a vápníku, takže podpoří i odolnost proti nemocem.  

A tohle jste už zkusili?

  • Na afty: Dejte si do pusy navlhčený sáček s čajem. Vydržte pět minut. Pokud máte opar, přiložte jej na opar.
  • Na voňavé nohy: Louhujte dva sáčky čaje v půl litru vody po dobu 15 minut. Výluh zřeďte dvěma litry vody a ponořte do něj nohy na 30 minut.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pijte čaj se solí + další nápoje, co překvapí a uzdraví

Skočte si do piva: Léčí zevnitř i zvenčí, zkuste to!

Zhubněte úklidem: Kolik kalorií spálíte při mytí oken?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama