reklama

Jak pečovat o ruce a nehty, aby byly v zimě zdravé

Hezké ruce s upravenými nehty je jednou z prvních věcí, na které se vám lidé podívají. Starejte se o ně správně.

Foto: Thinkstock

Ruce jsou naší vizitkou, a přesto na ně často zapomínáme. Přinášíme Vám několik rad a tipů, jak se o své ruce starat, a to hlavně v zimním období, kdy trpí nejvíc.

Tak jako pečujeme o vlasy, pleť a své tělo, bychom se měli starat i o ruce. Základem všeho je pravidelná péče, jelikož ruce každý den vystavujeme nepříznivým vlivům, hlavně vysokým teplotním rozdílům venku a vevnitř.

Hygiena a regenerace

Už od mateřské školy každý ví, že ruce je zapotřebí si pečlivě umývat. Jenže stačí sledovat chvíli své okolí a zjistíte, že málokdo si tento zvyk osvojil. Seriózní studie i  průzkumy na veřejných záchodcích ukázaly, že jsou to kupodivu ženy, kdo zapomíná.

Po hygieně má následovat hydratace. Dnes si můžete vybrat ze širokého spektra  různých hydratačních krémů, které nezanechávají pocit mastnoty, a přesto bude pokožka jemná a vyživená. Navíc nebudete muset dlouho čekat na to, až se krém řádně vstřebá.

Doporučujeme: Žhavý sex díky malíčku aneb Co prozradí vaše ruce?

Kromě toho si pokožka rukou čas od času si zaslouží hloubkovou regeneraci. Na noc zvolte mastnější krém, a minimálně jednou týdne si dopřejte zábal. Navlékněte igelitové rukavice, ale v nouzi  vystačíte si s obyčejnými mikroténovými sáčky. Na ruce pak natáhněte zimní rukavice, nebo čisté kuchyňské chňapky. Takto zabalené ruce nechte 30 - 50 minut, a pro větší efekt
nechte ruce v zábalu po celou noc.

Hebké ruce získáte také po speciálním peelingu, který je přímo určen pro pokožku na rukou. Nezapomeňte ale na následnou hydrataci. Za vyzkoušení kromě krémů určitě stojí i speciální lázeň s bylinkami nebo oleji.

Na první pohled

Nehty by měly být hladké a pevné bez rýh a skvrn. Roztřepené a lámající se nehty svědčí o špatném zdraví a především o velkém nedostatku vitamínů. Dodejte jim je! Zdravé nehty pak můžeme zdobit. Jenže často vidíme neupravené ruce a na pohled někdy až odpudivou manikúru:  oprýskaný lak, odlupující se kůžičku, okousané nehty, plíseň, někdy až děsivé ozdoby. 

Tady je 5 tipů, jak  správně o nehty pečovat a čeho se vyvarovat:

1. Vynechte nůžky!

Když se o nehty staráte doma, možná jste nevěděla, že  nehty bychom místo stříhání měli pouze pilovat. Tím zamezíme jejich třepení a odlamování. Při odchlipování kůžičky v okolí  není zapotřebí ji odstřihnout, ale jen mírně zatlačit speciální manikúrní tyčinkou. K péči o nehty na rukou se sklonem k plísním použijte vhodný biologický přípravek s "chytrou houbou", která spóry prostě zlikviduje.  

2. Myslete na barvy

Tmavší odstíny laků, které jsou teď in, často zabarví nehet do nechutně žlutého odstínu. Nezapomínejme proto na použití podkladové báze, která tomu zabrání a zároveň nehet chrání a vyživuje. Po lakování ošetřete nehty a kůži okolo speciální vyživující bází a hydratujte ruce krémem.

Přečtěte si: Prohlédněte si nehty. Barva a povrch prozradí nemoci

3. Péče o nehty v salonu

Návštěva salonu vás dle procedury měsíčně vyjde na 1-2 hodiny a také od 200 Kč do 1000 Kč.  Před návštěvou kosmetického studia je důležité si zjistit, zda pracovníci prošli příslušnými školeními a s jakými materiály pracují. V posledních letech se rozmohl trend nekvalifikovaných pracovníků, kteří pracují s materiály pro tělo nevhodnými, navíc správná hygiena jim nic neříká. Výsledkem bývá plíseň. Proto je důležité si předem vše zjistit a rozmyslet si, zda raději zaplatíte méně peněz u nekvalifikovaného pracovníka nebo si připlatíte u profesionálů.

4. Stop kousání nehtů!

Vypadají pak nevzhledně a poukazují na vaši psychickou formu, ale také poškozují samotné nehty. Často tento zlozvyk vzniká již v dětství, a právě tehdy je zapotřebí mu udělat přítrž!  Existují speciální průhledné laky, které mají hořkou chuť a tak, zabraňují okusování. Psychologové navíc tvrdí, že lidé s okousanými nehty potlačují stres, agresi a vnitřní napětí, a to se většinou děje jako reakce na podněty z okolí. Ideálním zastavením zlozvyku je návštěva salónu, kde vám nehty potáhnou pryskyřicí nebo gelem.

5. Vhodnost manikúry.

Ať už navštěvujete salón, kde se vám o nehty stará profesionál, nebo o ně pečujete sama, vždy je důležitá správná volba manikúry. Ta závisí nejen na tom, aby se hodila k typu vaší osobnosti, ale i na tom, zda pracujete jako lékařka nebo jako barmanka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rizika krásy: Jak škodí čočky, gelové nehty a liposukce

Sex v těhotenství? Znáte rizika bezstarostné jízdy?

4 diety, které zabírají na lupénku

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama