reklama

Petru Čtvrtníčkovi neslouží ruce. Revma?

Proč se Petr Čtvrtníček znemožnil v hospodě?

Foto: Žena

Petr Čtvrtníček je v hospodě úplně nemožný. Sám se ani nenají. Ztratil totiž cit v rukou - a tak je pro něj problém udržet v ruce půllitr, příbor nebo si otevřít láhev. Naštěstí jen ve videu na podporu kampaně  Revma výzva.

Vzít do ruky lžičku nebo odpočítat drobné - obyčejné věci, se kterými denně svádí bolestivý boj pacienti s revmatoidní artritidou. S chorobou žije v Česku přes 100 tisíc lidí všeho věku. Až polovina z nich končí kvůli nevratnému poškození kloubů v invalidním důchodu.

Nemocné revmatiky podpořili v kampani známí čeští herci - kromě Petra Čtvrtníčka také Jakub Žáček, Jana Plodková, Iva Pazderková a Jiří Vyorálek. Ti všichni si na kameru vyzkoušeli speciální rukavice, které vyvinuli vědci Technologického institutu v americké Georgii. Rukavice omezují pohyb prstů a snižují sílu stisku, a umí tak zprostředkovat podobný pocit, jaký běžně zažívají pacienti s revmatoidní artritidou.

Nemoc se věkem neřídí

"Naší snahou je vysvětlit veřejnosti, s jakými těžkostmi se musí potýkat nemocní s revmatoidní artritidou a jak negativně nemoc zasahuje do jejich života," říká předsedkyně pacientské organizace Revma Liga Edita Müllerová.

Doporučujeme: Sýry nejsou tak nevinné. Mohou vás z nich bolet ruce!

Revmatické choroby si lidé mylně spojují se stářím, ve skutečnosti však postihují všechny věkové kategorie. Výjimkou nejsou ani děti. "Často jde o mladé lidi v produktivním věku, které onemocnění zasáhne ze dne na den a vyřadí je z normálního života," popisuje profesor Jiří Vencovský, DrSc., předseda České revmatologické společnosti.

Základem je imunita

Dříve se věřilo, že jde o nemoc kloubů, dnes víme, že příčinnou je autoimunitní zánět, kdy se imunita pacienta obrací proti němu samotnému. "Nejsou známy důvody, proč se tělo takto zachová. Roli mohou hrát genetické faktory, spouštěčem může být stres nebo infekce. U části nemocných může ke vzniku onemocnění přispívat i kouření," říká prof. Vencovský.

 

Revmatoidní artritida způsobuje nemocným zánětlivé otoky kloubů. Zprvu postihuje klouby na rukou, může se rozšířit na velké klouby, krční páteř i vnitřní orgány. S rostoucí aktivitou nemoci dochází k poškození kloubů, které je nevratné. Lékaři musí následky často řešit chirurgickými zákroky. Pacienti v nejtěžším stupni onemocnění zpravidla končí v trvalé invaliditě. Odborníci upozorňují, že negativní důsledky nemoci může zastavit včas zahájená intenzivní léčba, a to včetně moderní biologické léčby.

Moderní léčba by měla být dostupnější

Kampaň chce upozornit také na omezenou dostupnost moderní biologické léčby v ČR pro pacienty v časnějších fázích nemoci. "Zatímco v zahraničí užívá biologickou léčbu až 30 % vhodných pacientů, u nás jsou to jednotky procent. Hlavní bariérou jsou finance. Cena léčby se totiž pohybuje mezi 200 až 300 tisíci korun ročně na jednoho pacienta. Podle rozhodnutí Lékové komise z roku 2001 může být tato léčba hrazena jen pacientům, kteří dosáhli nejtěžšího stupně onemocnění.

Bohužel pacienti v tomto stádiu jsou už často v invalidním důchodu a nemohou společnosti vracet náklady vynaložené na léčbu. Chceme na stávající situaci upozornit a přispět ke změně. Státu se vyplatí investovat do účinné léčby včas, aby dokázal takového pacienta zachovat déle práceschopného," vysvětluje Edita Müllerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Revma se dá ovlivnit jídlem. Klouby pak nebolí

Jsou blondýnky hloupější? A proč si to lidé myslí?

Test: Mléko do škol se pro děti nehodí. Ani dospělým

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama