reklama

Nevěrník či kliďas: 9 zajímavostí o sovách a skřivanech

Rozdíly mezi sovami a skřivany určitě znáte. Tady je 9 dalších, o kterých jste ještě neslyšeli.

Foto: Thinkstock

Vstáváte jako z hrobu, ale večer ne a ne jít spát? Nebo jste ráno celí dychtiví pustit se do práce a pak odpadáte už po večerníčku? Rozdíly mezi sovami a skřivany jsou známé.

V poslední době byly k těmto základním typům přidány další dva: Ten, který brzy vstává, ale chodí pozdě spát, a ten, který pozdě vstává a chodí brzy spát. Nicméně v obecné rovině se stále hovoří především o skřivanech (ranní typ) a sovách (noční typ). Pokud vás zajímá, jaké jsou mezi nimi rozdíly, tady jsou ty nejzajímavější.

Inteligence a výkon:

1. V roce 1998 byla publikována studie, která vyvrátila pověru, že skřivani jsou zdravější, bohatší a moudřejší. Při srovnání 356 skřivanů a 318 sov bylo zjištěno, že sovy mají vyšší příjmy, více osobních vozů a stejně vysokou inteligenci jako skřivani.

2. V následujícím roce byl proveden výzkum ve formě inteligenčních testů. Testované osoby, které deklarovaly, že jsou sovy, měly o málo lepší výsledky, zejména v krátkodobé paměti a rychlosti zpracování. A to jak v testu prováděném večer, tak překvapivě i v ranní verzi.

Doporučujeme: Test: Jste přirozeně chytří?

3. Ač to zní neuvěřitelně, jeden seriózní výzkum se zajímal o výsledky sov a skřivanů mezi profesionálními hráči baseballu. Výsledkem je, že sovy odvedou v zápasech hraných ve večerních hodinách výrazně lepší výkony než skřivani v denních. Pokud ale musí hrát sova ráno, ztrácí na výkonnosti daleko více než skřivan, je-li nucen hrát večer.

Láska a zlozvyky

4. Noční ptáci jsou úspěšnější v partnerském životě, alespoň podle studie z roku 2012. Přestože všichni účastníci studie měli stejný zájem o ženy, noční typy udávali vyšší celkový počet partnerek. Při hodnocení byly odstraněny všechny možné rozdíly týkající se věku, komunikačních schopností a sklonu chodit častěji večer ven. Sovy však také byly jednoznačně více nevěrné.

5. Sovy mají sklony ke zlozvykům - jmenovitě k pití a kouření. Není překvapením, že to bude spojeno s tím, že noční čas je jaksi vhodnější k jejich realizaci. Ale co zůstává vědcům zatím utajeno, je to, jestli dlouhé bdění způsobuje konzumaci těchto výrobků, nebo jestli jejich konzumace vede k delšímu bdění.

Práce a nálada

6. Skřivani jsou vytrvalí, spolupracující, příjemní, svědomití a iniciativní, tvrdí německá studie z roku 2011 zaměřená na dospívající. Také ale zjistila, že noční typy s nesprávnými návyky bývají originálnějšími osobnostmi.

7. Prokrastinace čili odsouvání pracovních úkolů na jindy je také častěji k vidění u sov. Asi to není překvapení. U některých jedinců to může dojít tak daleko, že odkládají povinnosti až do večerních hodin, což nemusí být dobře tolerováno v zaměstnání s očekávaným vysokým výkonem během dne.

8. Skřivani mají údajně lepší výstupy ohledně nálady - můžeme možná říci, že se cítí šťastnější. Někteří odborníci se domnívají, že to je proto, že sovy jsou nuceny k nepřirozenému rannímu vstávání, které jim působí stres.

9. Oba typy jsou kreativnější v dobu, která jim méně vyhovuje, tedy sovy ráno a skřivani večer.

(pez)

Zdroj: fastcodesign.com

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vstávání je proti přírodě

Zimní chmury zažeňte jídlem + další tipy proti depresi

3 jednoduché body, s nimiž budete žít zdravěji

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama