reklama

Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky

Jestli už v duchu napouštíte vanu a chystáte se tak na oslavu Valentýna, zbystřete! V obvyklé kombinaci s čokoládou a sexem to není právě šťastný nápad.

Foto: Thinkstock

Vaginální mykóza je infekce vyvolaná přemnožením kvasinek. Alespoň jednou za život ji zažijí tři ženy ze čtyř. O čem může tento často se vracející problém vypovídat? O nevhodých zvycích, špatném spodním prádle, ale i o neléčeném diabetu.

Jak vypadá prostředí v pochvě, když je vše v pořádku? Významně je zde zastoupen tzv. Döderleinův bacil, tedy tyčinkovité bakterie rodu Lactobacillus. Jako zdroj energie využívají cukr, který štěpí na kyselinu mléčnou, čímž udržují v pochvě kyselé prostředí. Kromě toho zvládají produkovat peroxid vodíku a bakteriociny (látky hubící jiné bakterie).

Jako na jehlách

Významně tedy pomáhají udržet vyvážené poševní prostředí. Dalšími obyvateli mohou být např. streptokoky, bifidobacteria a právě kvasinky, které mají prostě rády sladké. Ty lze prokázat u 20-30 % žen bez příznaků infekce. Pokud je tento mikrobiální "koktejl" namíchán správně, tvoří ochrannou bariéru proti vstupu infekce do pochvy. Když je složení špatné, může být příčinou potíží.

Doporučujeme: Mykóza je i selháním imunity. Řešte příčiny!

Viníkem mykóz, infekcí způsobených houbami, jsou většinou kvasinky z rodu Candida, zejména Candida albicans (v 85-90 % případů). Jejich přemnožení signalizují následující příznaky:

  • svědění zevních pohlavních orgánů,
  • hustý, bílý, tvarohovitý výtok z pochvy (může být i vodnatý),
  • zarudnutí a otok pochvy a zevních pohlavních orgánů,
  • pálení při močení,
  • bolestivý pohlavní styk.

Ideální: teplo a vlhko

K přemnožení kvasinek může dojít v důsledku léčby antibiotiky, která zlikviduje bakteriální populaci. Aby k nadměrné redukci "hodných" bakterií nedocházelo, nedoporučuje se přehánět intimní hygienu. Ženy trpící opakovanými vaginálními mykózami by se měly vyhnout zejména výplachům pochvy.

Kvasinkám hraje do karet také zvýšená vlhkost a teplota. Obojí vzniká při nošení těsného prádla z umělých vláken nebo vinou častých horkých koupelí. Prospívají i tehdy, mají-li k dispozici dostatek cukrů, tedy při nadměrné spotřebě sladkostí nebo neléčeném diabetu. Dalším faktorem, který podporuje množení kvasinek, je estrogen. Zvýšené je proto riziko mykóz v těhotenství a u žen užívajících hormonální antikoncepci. Jistou roli pak hrají také oslabený imunitní systém a stres.

Na kvasinky platí čípky i tablety

Řešení závisí na tom, zda se vyskytnou komplikace a jsou-li mykózy opakované. V jednodušších případech stačí většinou léčba trvající jeden den až týden. Úspěšnost terapie se v takovém případě pohybuje v rozmezí 80-90 %. Při komplikacích se může celý proces protáhnout i na dva týdny. K léčbě se užívají azolová antimykotika, jako například klotrimazol, flukonazol nebo terkonazol. Jsou dostupná ve formě mastí, krémů a čípků pro místní použití nebo jako tablety pro celkový účinek.

Buďte o krok napřed

Přes poměrně jednoduchou a účinnou terapii je lepší odkázat kvasinky do patřičných mezí i správným životním stylem. Níže uvedená doporučení vycházejí z rizikových faktorů, které je třeba snížit nebo odstranit.

  • Noste prodyšné, bavlněné a dostatečně volné prádlo.
  • Dbejte na vyváženou stravu.
  • Po plavání se co nejrychleji převlečte z mokrých plavek.
  • Vyvarujte se přílišného žívání antibiotik. V případě jejich konzumace obnovte svoji mikroflóru pomocí probiotik.

Zdroje: www.mayoclinic.org, www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/03/09.pdf

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 Gynekologické problémy: Rady bylinkářky!

Jak zastavit hlad? Triky na omezení chuti k jídlu

Hrůzami opředená prohlídka: Co se děje při koloskopii?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama