reklama

Koho máte na světě nejradši? Jediná odpověď je správná

Dejte obří kytici růží sami sobě. Bude to první krok k tomu, abyste se měli rádi. jen tak vás mohou milovat i druzí.

Foto: Thinkstock

Valentýn útočí ze všech stran a v lidech, kteří nemají s kým slavit, stoupá panika. Rada psychologů zní: Projevte lásku tomu, koho máte nejradši. Sobě.

Pokud to máte jinak, je nejvyšší čas to změnit. Právě svátek zamilovaných je skvělou příležitostí. Dopřejte si přesně to, co by vám udělalo radost od partnera. Obří kytice růží, čokoládové srdce, nebo méně banální projevy lásky: zajímavý výlet či jiný vytoužený zážitek. A to všechno bez výčitek.

První krok na dlouhé cestě

To by však měl být jen začátek procesu, na jehož konci byste měli najít nový přístup k vlastnímu já. Sami k sobě bychom se vždycky měli chovat přesně tak, jak chceme, aby se k nám chovali druzí - tak, jak přistupujeme my k nim. To znamená s láskou, s ohledy, úctou a pochopením, a také se shovívavostí k chybám.

Na otázku "Proč mě nemá nikdo rád?" může být odpověď překvapivě snadná: Protože nemáte dost rádi sami sebe. Pěstování zdravé sebelásky v dospělosti pomáhá k návratu psychiky do přirozeného stavu, který byl na začátku každého života: samozřejmé projevování sebe sama bez pocitů viny.

Doporučujeme: Sebeláska? Nic špatného na ní není

"Sebestřednost a sebeláska jsou ve skutečnosti základem vnitřní spokojenosti, jistoty a úspěchů a opravdu kvalitních vztahů s okolím. Nejvyšší formy altruismu je schopen člověk, který s ním začíná právě vůči sobě," tvrdí například psycholožka Lucie Bouzková. "Já" je ten člověk, se kterým musíte žít až do konce života. A chtěli byste být s někým, koho vlastně nemáte rádi?

Nejde o sobectví

Nemusíte se bát, že se z vás stanou cyničtí sobci. Naopak, vnitřní zklidnění a vyrovnanost vám umožní dávat druhým víc, ale bez pocitů frustrace a marnosti z obětování. Lucie Bouzková připomíná: "Je to pochybnost vycházející právě ze zvyku odsuzovat sebe sama a naučená nedůvěra v možnost změny kýženým směrem. Obojí je právě důsledkem kritiky a odmítání, nicméně všechno naučené se lze i přeučit. Vůli a rozhodnutí v sobě však musí najít každý sám."

Vnitřní hlas napoví

Pro člověka, který je zvyklý vždycky víc dávat, než dostávat, je to těžký krok. Začátečníkům oboru sebeláska doporučuje certifikovaná koučka a modelka z New Yorku Alexandra Harra představit si svého neustálého průvodce, o jehož lásce k nám nepochybujeme a věříme jeho úsudku. A pak zkoumat, co by nám v každé situaci radil - nezištně, s ohledem na naše potřeby, a především s láskou. Příklady?

  • Už jsi unavená, holčičko, nemusíš všechno stihnout hned. Jdi si lehnout.
  • To jsi krásně zvládl, kámo. V tomhle jsi opravdu dobrý.
  • Ten člověk tě využívá, nechej si víc vlastního prostoru.
  • V práci si tě neváží, najdi si lepší místo. Máš na to!
  • Investuj do vlastní budoucnosti, nečekej, až co na tebe zbude.

Myslete na sebe

Takový vnitřní průvodce pomůže překonat nezvyk ohlížet se především na svou osobu. Inspirovat se můžeme u dětí. Projevují se přirozeně a spontánně, ale my dospělí jsme spoutaní společenskými ohledy. napodobit bychom je měli především ve dvou směrech: posilovat pocit, že takoví, jací jsme, jsme v pořádku. A přestat hodnotit a vynášet soudy. "Je to jediná možnost, aby mohla opět zasáhnout "matka příroda" a pomohla nám nastolit rovnovážný stav zdravé sebestřednosti a sebelásky," potvrzuje Lucie Bouzková.

7 kroků k lásce

Alexandra Harra ve svém sloupku v deníku Huffington Post doporučuje základní postupy, jak se naučit mít rád sám sebe, a získat tak lepší životní pocit

  1. Odpusťte si: Každý dělá chyby, ale i ty mají svou cenu jako poučení pro příště. Když si odpustíme své nedostatky, můžeme přesunout svou pozornost k novým výzvám, které přinesou i nové výsledky. Nesrovnávejte se neustále s druhými, je to nekonečná a nebezpečná cesta, jak nebýt nikdy spokojený.
  2. Myslete na sebe: V obětování je sice krása, ale pokud sami sebe neustále kladete až na druhé místo, budete ve výsledku nespokojení a frustrovaní ve všech oblastech života. Myslete na své zájmy, své ambice, svoji spokojenost. Opakujte si mantru: jestli to pro mě není dobré, pak to nestojí za námahu.
  3. Čekejte dobré. V okamžiku, kdy si uvědomíte, že si zasloužíte v životě dobré věci, o ně začnete podvědomě víc usilovat. Pozitivní očekávání je skutečně pomůže dříve a lépe naplnit.
  4. Mějte se rádi. A taky si to říkejte., třeba ráno před zrcadlem.  Ze začátku to zní vlastním uším hloupě, ale i nevěřící Tomášové po čase zjistí, že to funguje. Najděte nový lepší vztah ke svému tělu, konec konců jiné nemáte. A nebojte se pochválit!
  5. Oceňujte se. Rozeznat vlastní silné stránky je cestou, jak si posílit sebedůvěru a jistotu. Pak je snazší posunout se dál i  v jiných oblastech.
  6. Dělejte, co máte rádi. Jako se na Valentýna potěšíte vytouženým dárkem, tak postupujte i jindy. Nejde samozřejmě o to, abyste utráceli nesmyslné sumy peněz, ale prostě si dopřejte prožitky, po nichž toužíte. Pomohou vám cítit se lépe a vidět svůj život jako smysluplně naplněný.
  7. Nedejte se. Kde potřebujeme říci ne, je třeba překonat strach říci ne a dospěle si stát za svým rozhodnutím i případnými důsledky. Pokud se po setkání s někým pravidelně cítíte špatně, bez energie a plní pochyb, pak je nejvyšší čas se odstřihnout. Nedovolte, aby ve vás někdo pěstoval pocity nejistoty a odmítání. Rozdávat příliš velké množství citů k druhým bez toho, abyste dostali totéž zpět, znamená, že vám nezbude láska pro sebe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mějte rádi sebe sama, nikdo jiný to za vás neudělá

Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky

Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama