reklama

Jaké sporty zvolit v těhotenství? A kterým se vyhnout?

Objevila jste na testu dvě čárky. Chcete i nadále sportovat, ale bojíte se o zdraví miminka. Obezřetnost je namístě, ale se sportem rozhodně nemusíte přestat. Stačí si jen vybrat ten správný pohyb, který prospěje v těhotenství vám i vašemu miminku. 

Těhotná
Těhotná | Foto: Profimedia.cz

Objevila jste na testu dvě čárky. Chcete i nadále sportovat, ale bojíte se o zdraví miminka. Obezřetnost je namístě, ale se sportem rozhodně nemusíte přestat. Stačí si jen vybrat ten správný pohyb, který prospěje v těhotenství vám i vašemu miminku. 

Porodní asistentky i moderní gynekologové tvrdí, že je potřeba udržovat se v těhotenství v kondici. Nejen kvůli fyzičce, ale také při obavách z nadbytečných kilogramů. Cvičení v těhotenství je tedy pro matku i dítě prospěšné: odbouráváním svalové hmoty předcházíte bolestem zad a snižuje se riziko trombózy. A zároveň se zvyšuje vylučování endorfinu, hormonu štěstí. 

Všeho s mírou!

Těhotenství totiž není nemoc, a pokud probíhá bez komplikací, není důvod se sportem a pohybem přestávat. V prvním trimestru byste měla tělu trochu ulehčit, uvědomit si, že ve vás roste nový život, který je křehký. V druhém trimestru si zase maminka zvyká na zvětšující se bříško. V pokročilejších stadiích těhotenství je pak potřeba sporty vybírat důkladněji, protože žena bývá méně pohyblivá v oblasti trupu, hůře udržuje rovnováhu a špatně se jí dýchá. Základem je tedy sportování s mírou

Doporučené sporty

  • Chůze. Tzv. walkingem neboli sportovní chůzí procvičujete vytrvalost a můžete ho bez obtíží provozovat až do konce těhotenství. Působí preventivně proti nízkému tlaku, také pomáhá při otocích nohou, pozitivní je i pobyt na čerstvém vzduchu, kdy často mizí nevolnosti. 
  • Outdoorové lekce pro těhotné. I u nás již existují speciální outdoorové (venkovní) lekce pro aktivní těhotné maminky. Probíhají od jara do podzimu v parcích a lesoparcích na různých místech ČR. Kombinují svižnou chůzi, posilovací a kompenzační cviky, strečink a správné dýchání. Jejich velkou výhodou je pohyb na čerstvém vzduchu a také fakt, že nemusíte shánět hlídání pro staršího sourozence. Toho můžete mít během cvičení v kočárku (nebo na odrážedle) s sebou.
  • Body and Mind. Mezi ně patří jóga, pilates, tai-či a další sporty zaměřené na relaxaci těla a mysli. Zvládnou je i netrénované ženy a většina z těchto sportů má kromě tradičních hodin v nabídce také cvičení určené přímo těhotným. Žena se díky józe učí prožívat těhotenství, nachází vnitřní klid a je schopna meditovat a správně dýchat, což se jí může hodit při dlouhém porodu.
  • Plavání. Kvůli hrozbě infekce se raději vyhýbejte přírodním nádržím a bazény vybírejte podle typu ošetřování vody. Nejlépe se hodí ty, které jsou přímo určeny pro plavání těhotných nebo maminek s miminky. Velmi vhodné je také cvičení pro těhotné ve vodě. 
  • Tanec pro těhotné. Nejvíce se hodí břišní tance, které představují skvělou přípravu na porod. Jde o nenáročný relaxační pohyb, kdy maminky posilují břišní svaly, zádové svaly, učí se správně a rovnoměrně dýchat, jsou uvolněné a většina miminek je při tomto druhu pohybu až nezvykle klidná. Na maminky není vyvíjen tlak, co se výkonu týče.
  • Cvičení na míči. Spíše než o posilování se jedná o lehké pohupování ze strany na stranu, kdy posilujete svalstvo, ale zároveň uvolňujete napětí, které v oblasti pánve a trupu vzniká. Hodí se i při samotném porodu, protože zmírňuje kontrakce a pomáhá miminku rotovat a správně sestoupit do porodních cest.

Sporty, jimž se raději vyhněte

Jízda na kole není přímo nevhodná, ale u těhotných žen rozhodně vyžaduje omezení: volte rovnoměrný povrch a vyhněte se dlouhotrvajícím otřesům. Pokud možno nejezděte sama. Podobně je tomu u běžek. Pohyb se sice pozitivně odrazí ve fungování oběhového systému a pohybového aparátu a zásobujete při něm plíce cenným kyslíkem, ale hrozí pády.
 
A které sporty se vůbec nehodí? Mezi ty úplně zapovězené patří horolezectví ve výšce nad 2 500 metrů, potápění, sjezdové lyžování, bojové sporty a vůbec jakákoli námaha s extrémní zátěží.

zdroj: babyweb.cz

Základní pravidla

  • Nikdy nesportujte na doraz.
  • Při slabosti či pocitech mdlob ihned přestaňte s pohybem, odpočiňte si a hodně pijte. Kontrolujte také svoji tělesnou teplotu. 
  • Pozor na sporty, které zvyšují nitrobřišní tlak! S posilováním břicha raději přestaňte.
  • Pozor na sportování při špatném počasí.
  • Omezte riziko pádů a nárazů.
  • Intenzitu cvičení volte podle kondice.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama