reklama

Moji sousedé bijí miminko: Co mám dělat?

"Ve vedlejším bytě je běžný pláč miminka, ječení dětí, řev dospělých, třískání dveřmi. Někdy to malé pláče třeba hodinu. Asi bych to měla oznámit na policii, ale otec dětí je hrubý hulvát, a my se bojíme mu cokoli říct," napsala nám paní Milada z Prahy 4.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Byl to idylický dům, než se přistěhovala do patra pod námi rodina se třemi dětmi. Pak se v našem domě stalo koloritem pláč miminka, ječení dětí, řev dospělých, třískání dveřmi. Někdy to malé pláče třeba hodinu, až jsem z toho nešťastná," napsala nám paní Milada z Prahy 4.

"Vím, že bych to měla asi oznámit na policii, ale otec dětí je hrubý hulvát, který tyranizuje svoji rodinu i celý dům. Bojíme se mu cokoli říct a ani si nechci představovat, co by udělal, kdyby se dozvěděl, že jsem ho práskla policii," přiznává.

Čtěte také: Miminko Brianna: Příběh otřásl světem

Není v lehké situaci. Za zákona má sice oznamovací povinnost, ale tentýž zákon ji neochrání, až bude naštvaný soused kopat do dveří... Možná proto je Česká republika podle průzkumu organizace UNICEF na jednom z předních míst ohledně počtu týraných dětí: může za to lhostejnost okolí a strach být za "práskače".

Jak to vůbec poznáte?

Většinou (80 %) jsou agresory vlastní rodiče, kteří svým dětem krutým a bezohledným chování způsobují fyzickou nebo psychickou bolest. Za týrání ve smyslu trestního zákona se považuje zlé nakládání se svěřenou osobou, vyznačující se hrubostí, bezcitností a trvalostí, které postižená osoba pociťuje jako těžké příkoří. V praxi bývá týrání fyzické spojené prakticky vždy s týráním psychickým, není však vyloučeno ani týrání pouze psychické: zavírání do temné místnosti, deptání dítěte výhrůžkami, nadávkami, vzbuzováním strachu, výsměchem.

Otec mě řezal gumovou hadicí: Skutečný příběh holčičky si přečtete ZDE>>

Sousedé často nic netuší, nebo si nejsou jisti: Nepláče miminko třeba jen tak z nudy? Křičí děti, protože jsou to rozmazlení frackové, nebo je rodiče bijí? Jak poznáte, že jde opravdu o týrané dítě? U větších dětí je to jednodušší:

  • má často modřiny
  • chodí špatně oblékané, zejména v zimě
  • ve vztahu k dospělým má lekavé reakce, při nečekaném pohybu si chrání hlavu
  • je nejisté a stažené do sebe nebo naopak agresivní a sprosté

Horší je to s malými miminky... U nich hodně prozradí chování jejich mámy, třeba jak reaguje na dětský pláč, jestli křičí nebo tříská s věcmi.

A co tedy dělat?

Měli byste vědět, že ohledně trestného činu týrání svěřené osoby platí podle paragrafů 167 a 168 trestního zákona oznamovací povinnost. Týrání je třeba zastavit, a tak dospělí občané ČR musí konat,  kdykoli se dozvědí o jednání, které závažně poškozuje dítě. Je jedno, jestli jde o týrání, sexuální zneužívání nebo zanedbávání - kdo své podezření neoznámí, sám se dopustí trestného činu, jehož sazbou je až tři roky odnětí svobody.

Co vám to trochu usnadní: Oznamovatel sice musí pravdivě sdělit skutečnosti, které nasvědčují týrání dítěte, ale neodpovídá za to, zda se spáchání činu podaří prokázat. Oznámení ale můžete provést i anonymně, protože policisté a sociální pracovníci jsou povinni prošetřit i hlášení bez podpisu.

Komu to oznámit?

Kam se obrátit, pokud máte podezření, že ve vašem sousedství někdo týrá dítě? Možností máte spoustu:

  • Policie ČR 158
  • Státní zastupitelství dle příslušných okresů a krajů: Praha 222 111 700, Plzeň 377 868 511, Brno 542 427 427, Ostrava 595 131 511
  • Orgán sociálně právní ochrany dětí dle obcí a krajů
  • Linka bezpečí 116 111 (zdarma)
  • Rodičovská linka 840 111 234 (zvýhodněný tarif 1,60 Kč/min.)
  • Nadace naše dítě 266 727 933
  • Bílý kruh bezpečí 257 317 100
  • Fond ohrožených dětí 224 221 137

zdroj: Fond ohrožených dětí

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Syndrom týraného tatínka aneb Máte doma tyranosaura?

Darování spermatu? Klidně! Od mého muže? Nikdy!

Jaký je ideální věkový rozdíl partnerů? Spočítejte si ho!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama