reklama

Jak nosit oblek a nevypadat jako buran

Potkáte-li na ulici muže v obleku, často na první pohled poznáte, jestli je to Čech, nebo ne. Naši muži bohužel stále ještě neznají základní pravidla pro nošení obleku. Rozhodli jsme se jim je představit.

Foto: Isifa/Thinkstock

Potkáte-li na ulici muže v obleku, často na první pohled poznáte, jestli je to Čech, nebo ne. Spousta našich mužů bohužel stále ještě nezná základní pravidla pro nošení obleku. Rozhodli jsme se jim je představit.

Začneme pěkně odshora dolů:

1) Sako

Musí sedět především v hrudníku. Délka rukávů, ale i samotného saka se vždy dá upravit, ale se šířkou nic neuděláte.

Když máte sako na sobě, mělo by končit zhruba tam, kde začíná nehet vašeho palce. Co se týče rukávů, ty by měly být zhruba o centimetr kratší než rukávy košile, která zpravidla končí lehce pod zápěstím.

Sako nikdy nezapínejte na všechny knoflíky. Ten spodní by vždy měl zůstat rozepnutý. "Nejčastěji se nosí dva knoflíky. Pokud je někdo vyšší, může mít tři. Sako se čtyřmi knoflíky už by se ve vašem šatníku ale rozhodně objevit nemělo," říká marketingový ředitel luxusního českého krejčovství Delor Jan Vančura.

Co se týče střihu, nosí se spíš užší, ale i kratší, a klidně vypasovaná saka. Na akce konající se po devatenácté hodině byste měli mít sako s jedním rozparkem, přes den můžete mít dva.

Co mělo odejít s českou komunistickou érou, jsou široké klopy.

2) Košile

Košile musí ladit s barvou obleku i kravaty, přičemž ladit tu rozhodně neznamená, aby měla stejné barvy. Jen se odstíny vzájemně nesmějí tlouct, ale naopak doplňovat. Obecně platí, že lepší nepříliš výrazná košile. Zapomeňte tedy na červenou, oranžovou nebo třeba zelenou košili.

Pokud vzor, tak jen velmi decentní. Kostičky a pestrobarevnou kombinaci proužků raději vynechejte. Jestliže si berete bílou nebo jinou průsvitnou košili, vezměte pod ní bílý (hezký!) nátělník.

Pro jistotu ještě dodáváme, že by se vám košile na břiše ani jinde neměla rozevírat.

3) Kravata

V první řadě vyhoďte kravaty s vtipnými obrázky. Žádný kačer Donald, žádný symbol dolaru, ježeček, ani kachnička. V druhé řadě si pamatujte, že kravata by měla končit na sponě vašeho pásku. Kratší, ale i delší je nepřípustná.

Barva kravaty může být výraznější, na rozdíl od košile ji smí zdobit i vzor. Ale tak, aby si vzájemně rozuměl s košilí.

Co se týče barev obecně, pamatujte si zlaté pravidlo tří: oblek, kravata a košile na sobě může mít maximálně tři různé barvy, potom už byste působili jako kanárek. "Do těchto tří barev se přitom nepočítá černá, bílá a modrá. Myslí se tím barvy, které máte navíc nad tyto," vysvětluje Vančura. 

Kdyby vás náhodou napadlo ozdobit kravatu sponou po dědečkovi, pak to ve vlastním zájmu nedělejte. Pokud nejste výstřední malíři či výstřední architekti, k jejichž image neodmyslitelně patří motýlek, raději ho také nechte odpočívat ve skříni a zbytečně neexperimentujte.

Dnes se nosí spíš užší kravaty, ale ani širokou nic nezkazíte. Muži mají výhodu, že ve společenském oblečení nemusejí striktně dodržovat módní trendy a stejně mohou vypadat jako ze škatulky.

Stejně tak uzel může být úzký, ale i široký. Jedinou podmínkou je, abyste pod ním měli košili zapnutou přísně až ke krku.

4) Kapesníček

Kapesníček v kapse saka je opět ve společenském odívání velkým hitem. Musí barevně ladit s kravatou, ale v žádném případě by neměl mít úplně stejnou barvu nebo úplně stejný vzor jako má kravata.

5) Pásek

Oblek bez pásku, to je považováno za opravdové společenské faux pas. Pásek má mít stejnou barvu jako boty, jen decentní sponu a měl by být široký tři až tři a půl centimetru.

6) Kalhoty

V dnešní době se nosí spíše úzké, ale mnohem důležitější je jejich délka. Pokud jste bosi, měly by nohavice končit těsně se zemí, jste-li obuti, má jejich konec sahat nad podpatky bot. Samozřejmě musí mít stejnou barvu jako sako.

7) Ponožky

Obecně platí, že by ponožky měly mít stejnou barvu jako kalhoty, pokud si ale troufáte a chcete být za "frajera", můžete je klidně sladit s barvou kravaty. Máte-li fialovou kravatu, vezměte fialové ponožky. Zbytek oděvu byste ale v tomto případě měli mít bezpodmínečně perfektně zvládnutý, abyste nepůsobili spíš směšně.

Ale pozor - pokud však budete mít barevné ponožky, které s ničím neladí, ztrapníte se.

Ponožky musí být dostatečně vysoké. Když si sednete, nesmí vám být vidět holá noha.

8) Boty

Měly by být pokud možno kožené, s nízkou podrážkou (nejkvalitnější je opět ta z kůže) a k obleku vždycky jen s tkaničkami.
Boty mohou mít decentní ozdobu jako je třeba kresba či perforace, ale pamatujte si, že čím slavnostnější příležitost, tím jednodušší obuv.

Barvu bot a obleku dnes můžete kombinovat mnohem volněji než dříve. K černému například klidně můžete vzít tmavě hnědé boty (a samozřejmě pásek), ale zase - pokud jdete na opravdu důležitou akci, volte raději černou barvu obleku i bot. Méně formální události si klidně zaslouží světlejší obleky i obuv.

9) Další maličkosti

Pokud jste si koupili dražší oblek, možná máte na rukávu našitou cedulku s názvem značky. Většinou je tam jen jemně nastehovaná, aby šla jednoduše odstranit. Je tam totiž jen pro prodejní účely, ale pokud s ní vyjdete do ulic, je to to samé, jako byste nechali na podrážce bot nalepenou cenovku.

Co se týče doplňků, slaďte stříbrné se stříbrnými, zlaté se zlatými, nekombinujte. Hodinky by měly být spíš menší, ideálně s koženým páskem, ale decentní kovový není na závadu. Nechte doma náramky i zbytečné prsteny.

Kam pro oblek?

Nejlepší jsou samozřejmě obleky šité na míru, ale je nám jasné, že ne každý si je může dovolit. I když v novém obchodě Louis Purple v pražském obchodním domě Kotva se šijí obleky na míru už od devíti tisíc korun, což je stejná cena, jakou zaplatíte v obchodech jako je Blažek či Stones za konfekční střihy. 

Každopádně je-li váš rozpočet omezený, investujte nejprve do košile, kravaty a bot, oblek může být levnější. Právě tyhle menší věci a doplňky tvoří styl. Zatímco drahý oblek a levné nekvalitní boty vypadají směšně.

A kam pro dobře šitý oblek či košili vyrazit, pokud nechcete utrácet ve výše zmíněných obchodech? Potrpíte-li si na trendy, běžte do Zary, konzervativnější obleky najdete třeba v Marks&Spencer. Zkuste obchodů obejít víc a nespokojte se hned s prvním oblekem, který vám nabídnou.

Pravděpodobnost, že vám oblek bude sedět, je totiž jedna ku dvaceti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bojíte se nosit klobouky? Naučíme vás to

15 šokujících věcí, které jste o svatbě určitě nevěděli

Metrosexuála chce každá! I když tvrdí opak

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama